Miloš Zeman: Sejde se s vítězem voleb? Fiala promluvil o schůzce s prezidentem!

Miloš Zeman na záběrech z nemocnice

Autor: stars24.cz, ČTK

3. listopadu 2021 14:14

Prezident Miloš Zeman je připraven přijmout lídra koalice Spolu a předsedu ODS Petra Fialu ve chvíli, kdy bude v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) přeložen z jednotky intenzivní péče na standardní pokoj. Fiala to v úterý řekl novinářům po jednání Spolu s Piráty a STAN, na které se pětice dosud opozičních stran domluvila na koaliční smlouvě i programu nové vlády.

Kandidát vznikající vládní koalice na premiéra uvedl, že podle šéfa prezidentské kanceláře Vratislava Mynáře se na něj prezident těší a je připraven se s ním sejít.

O schůzku požádal Fiala hlavu státu hned po volbách na začátku října, v nichž formující se koalice Spolu a PirSTAN získala většinu 108 mandátů. Prezident byl ale 10. října, den po volbách, převezen na kliniku intenzivní medicíny ÚVN. Kvůli prezidentovu vážnému zdravotnímu stavu začali zákonodárci uvažovat o dočasném převodu pravomocí hlavy státu na předsedu Sněmovny a premiéra. Předtím si chtějí vyžádat aktuální zprávu lékařů o Zemanově schopnosti vykonávat úřad.

Zeman už z nemocnice svolal první zasedání Sněmovny po volbách na 8. listopadu. Po ustavující schůzi dolní komory podá demisi končící kabinet Andreje Babiše (ANO). Poté by měl prezident jmenovat nového premiéra a na jeho návrh pak další členy kabinetu.

Server Seznam Zprávy v pondělí uvedl, že nemocnice zvažuje přemístění prezidenta na běžný nemocniční pokoj. "Přeložení prezidenta Miloše Zemana na běžný pokoj je předmětem úvah, termín stanoven není," sdělila serveru mluvčí nemocnice Jitka Zinke. Prezidentův stav má v nejbližších dnech posoudit multioborové lékařské konzilium.

Témata: Miloš Zeman Petr Fiala (ODS)