Komunisté bez peněz? Kateřina Konečná vymýšlí, co s tím, poslancům sáhnou na odchodné!

Kateřina Konečná

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

24. října 2021 9:43

Volební propad strany KSČM přinesl dramatický pokles státních příspěvků, proto zamýšlí nová předsedkyně Kateřina Konečná omezit placené funkce a upravit výdaje na stranické Haló noviny.

Delegáti odhlasovali, že by končící poslanci měli dát straně polovinu odchodného. U poslanců, kteří byli ve Sněmovně celé volební období, činí odchodné pět měsíčních platů. Konečná to označila za morální apel na gesto v době, kdy se všichni budou muset uskromnit.

Konečná chce připravit nový programový dokument a vést o něm diskusi. Řádný sjezd uspořádá KSČM příští rok na jaře. Komunisté jsou od roku 1989 na české politické scéně v opozici. V posledním volebním období podporovali menšinovou vládu ANO a ČSSD na základě dohody o toleranci, kterou uzavřeli pod Filipovým vedením s hnutím ANO. Část strany s tímto angažmá nesouhlasila.

Filip rezignoval 9. října po vyhlášení výsledků voleb, které poslaly stranu mimo sněmovní lavice. Už předtím oznámil, že obhajovat funkci nechce. Během uplynulého roku čelil úspěšně pokusům o odvolání s tím, že chce komunisty dovést k volbám a získat podobný výsledek jako v roce 2017. Místo 7,76 procenta hlasů a 15 mandátů ale KSČM získala 3,6 procenta.

Témata: KSČM Kateřina (poslankyně KSČM) Konečná