Andrej Babiš se chce setkat se synem! Řeší to policie!

Miloš Zeman jmenuje Andreje Babiše premiérem ČR (6.12.2017). 5

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

23. října 2021 14:37

Premiérův syn Andrej Babiš mladší se obrátil na policii, jeho otec Andrej Babiš (ANO) se s ním chce údajně setkat. Podle advokáta Babiše mladšího Vítězslava Dohnala by se mohlo jednat o ovlivňování svědka.

Uvedl to server Seznam Zprávy. Premiér je spolu se svou někdejší poradkyní Janou Nagyovou obviněn v případu kolem padesátimilionové dotace na výstavbu rekreačního a konferenčního areálu Čapí hnízdo, jeho stíhání je nyní přerušeno, protože ve sněmovních volbách byl znovu zvolen a získal tak imunitu. Premiér serveru snahu o setkání se synem nepotvrdil.

Babiš mladší serveru řekl, že Babiš poslal jeho matce sms zprávu, ve které uvedl, že by se s ním rád setkal. "Jsem přesvědčen, že se jedná o pokus mě ovlivnit," řekl Babiš mladší webu. Schůzku podle svých slov odmítá. Premiérův obhájce Michael Bartončík serveru řekl, že jde o rodinnou záležitost a názor Babiše mladšího nechce komentovat.

Dohnal serveru řekl, že v pondělí o Babišově snaze informoval policii a státního zástupce Jaroslava Šarocha. Podle něj není vhodné, aby se svědek s obviněným stýkal. Mluvčí pražského státního zastupitelství Aleš Cimbala Seznam Zprávám řekl, že pokud státní zástupce oznámení od advokáta Babiše mladšího dostane, bude se jím zabývat.

Podstatou kauzy je to, že Čapí hnízdo původně patřilo Babišovu holdingu Agrofert, v prosinci 2007 se však přeměnilo na akciovou společnost s akciemi na majitele a později získalo padesátimilionovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na kterou by jako součást Agrofertu nemělo nárok. Akcie údajně vlastnily Babišovy děti a partnerka. Společnost se po několika letech pod Agrofert vrátila. Babiše a Nagyovou policie viní z poškození finančních zájmů Evropské unie a z dotačního podvodu. Oba vinu dlouhodobě odmítají.

Témata: Andrej Babiš Andrej Babiš ml.