První záběry Zemana v nemocnici: Kancléř Mynář zveřejnil videozáznam, něco na něm nesedí!

Miloš Zeman na záběrech z nemocnice

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

21. října 2021 15:25 | Aktualizováno: 21. října 2021 18:19

Prezident Miloš Zeman pověřil kancléře Vratislava Mynáře ještě před svou hospitalizací, aby připravil podpisovou listinu svolávací zasedání nové Sněmovny. Mynář to dnes řekl na tiskovém prohlášení na Pražském hradě, otázky novinářů nebyly umožněny. Prezident podle něj zároveň rozhodl o přítomnosti předsedy Sněmovny Radka Vondráčka (ANO) při podpisu listiny a uložil kancléři vše připravit.

Mynář následně ve středu o rozhodnutí Zemana informoval premiéra Andreje Babiše (ANO). Pražský hrad zároveň zveřejnil video, na kterém Zeman v nemocnici svolání Sněmovny podepisuje. Návštěvníci na něm nemají nasazeny roušky, porušili tak vládní nařízení.

"Prezident republiky mi v neděli 10. října dal po schůzce s panem premiérem, která proběhla na zámku v Lánech, za úkol připravit k podpisu listinu o ustavující schůzi Poslanecké sněmovny České republiky," řekl Mynář. Zároveň podle něj rozhodl o účasti Vondráčka při podpisu a dal mu za úkol, aby vše zorganizoval. Mynář řekl, že v pondělí zadal na Pražském hradě za úkol příslušné rozhodnutí připravit a dopoledne ve středu 13. října o rozhodnutí Zemana informoval v Hrzánském paláci předsedu vlády Babiše. Ve čtvrtek pak Mynáře prezident v nemocnici informoval, že je připraven listinu podepsat.

Kancléř se zároveň ohradil, že by on nebo někdo jiný manipuloval s podpisem prezidenta nebo ho falšoval. Je připraven poskytnout součinnost policii, která se záležitostí zabývá.

Mynář dnes také před novináři zveřejnil video, na kterém Zeman vleže podepisuje listinu a podpis unaveným a pomalým hlasem komentuje. Řekl, že svolává schůzi Sněmovny na nejzazší možný termín, tedy 8. listopadu. Vondráček mu odpověděl, že budou mít dostatek času. Zeman následně použil citát z německého překladu Vladaře italského renesančního politika a filosofa Nicola Machiavelliho Zeit gewonnen, alles gewonnen (Získán čas, získáno všechno). Podle médií na podepisovaném dokumentu chybí datum, ze kdy rozhodnutí pochází. Ve chvíli, kdy Vondráček listinu poté ukázal novinářům, již bylo datum 14. října dopsáno.

Na záběru jsou kromě Zemana čtyři další osoby, mimo jiné kromě Mynáře a Vondráčka také prezidentův tajemník Jaroslav Hlinovský. Podle mluvčí ÚVN Jitky Zinke návštěvníci porušili pravidla, protože neměli nasazený respirátor. Zinke dnes ČTK řekla, že na povinnost nemocnice návštěvníky upozorňuje nejen v pravidlech zveřejněných na webu nemocnice, ale třeba i piktogramy u vstupu. "Je to minimálně nezodpovědné vůči pacientovi," poznamenala.

Vondráček serveru Seznam zprávy sdělil, že si při návštěvě Zemana v nemocnici sundal respirátor, protože mu prezident špatně rozuměl. Jinak se podle svých slov po nemocnici pohyboval s respirátorem. "Děsí mě, že žijeme ve státě, kde třetí ústavní činitel stvrdí svým svědectvím akt prvního ústavního činitele, a toto tvrzení je některými zástupci vrcholné politické reprezentace bez hnutí brvou označeno za podvodné a oba nás chtějí pranýřovat. Naštěstí pravda vždy zvítězí," uvedl také na twitteru.

Podle aktuálního mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví musí všechny návštěvy v nemocnicích doložit bezinfekčnost a po celou dobu návštěvy musí mít také nasazený respirátor nebo obdobnou ochranu nosu a úst. Výjimku mají jen děti. Ředitelka pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová ČTK řekla, že se hygienici budou záležitostí zabývat, pokud dostanou podnět. Na dotaz, komu hrozí postih, dodala, že záběry neviděla a nyní nedokáže odpovědět. Pokud by šlo o porušení mimořádného opatření, hrozí podle Jágrové jednotlivci pokuta až 10.000 korun.

Návštěvníci zároveň porušili nařízení nemocnice, podle kterého mohou pacienta navštívit v jednu chvíli maximálně dvě osoby. ÚVN se již dříve proti návštěvě ohradila, kancléř podle nich Vondráčka za Zemanem přivedl bez vědomí ošetřujícího lékaře. Policie poté slíbila, že bez povolení lékaře již nikoho k prezidentovi nepustí.

Děsí mě, že žijeme ve státě, kde třetí ústavní činitel stvrdí svým svědectvím akt prvního ústavního činitele, a toto tvrzení je některými zástupci vrcholné politické reprezentace bez hnutí brvou označeno za podvodné a oba nás chtějí pranýřovat. Naštěstí pravda vždy zvítězí.

— Radek Vondráček (@vondraczech) October 21, 2021

Kancléř dnes také řekl, že policie doprovodila Vondráčka do předsálí Zemanova nemocničního pokoje, kde ho osobně převzal. Vondráček původně řekl, že ho k Zemanovi doprovodila policie. Ta se proti tomu ohradila, Vondráček později uvedl, že ho policie doprovodila k pokoji prezidenta.

Mynář dnes poděkoval za povzbudivé dopisy, které lidé prezidentovi píšou. Zemana podle něj často navštěvuje na jeho přání rodina a někteří spolupracovníci z Kanceláře prezidenta republiky. Prezidentovi předávají denní monitor zpráv. Zeman se podle něj zajímá o dění v České republice a ve světě.

Média za poslední týden prezidentská kancelář pozvala na Hrad již potřetí. Na první konferenci manželka hlavy státu Ivana Zemanová řekla, že prezident podstupuje léčbu, která si vyžádá čas. Média požádala o trpělivost a potřebný čas, aby měl možnost nabrat sílu. Mynář v pondělí kritizoval kroky předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS), který si vyžádal z ÚVN predikci vývoje prezidentova zdraví.

Ani na jednom setkání s médii nebyly umožněny dotazy a nebyly zveřejněny podrobnosti o zdravotním stavu prezidenta. Dnes Mynář řekl, že prezidentská kancelář bližší informace o zdraví prezidenta zveřejnit nemůže. Situaci srovnal s hospitalizací bývalého prezidenta Václava Havla, kdy podle něj také KPR o zdravotním stavu hlavy státu neinformovala a pokud tak někdo činil, tak lékaři.

Témata: Miloš Zeman Vratislav Mynář Pražský Hrad