Babiš prolomil mlčení k Zemanovi! Řekl, co si myslí o neschopnosti vykonávat úřad!

Andrej Babiš

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

18. října 2021 18:48

Informace pražské Ústřední vojenské nemocnice, že prezident Miloš Zeman nyní není ze zdravotních důvodů schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti a dlouhodobá prognóza je značně nejistá, je podle premiéra a šéfa ANO Andreje Babiše překvapivá.

Není to dobrá zpráva, řekl dnes Babiš Radiožurnálu krátce poté, co tyto informace zveřejnil předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Předseda dosluhující vlády je připraven jednat o dalším postupu s dalšími nejvyššími ústavními činiteli, Senátem i se zástupci nově se formující vládní koalice Spolu s Piráty a STAN. V případě převodu pravomocí hlavy státu jich významnou část podle ústavy přebírá právě premiér.

"Je to samozřejmě překvapivá informace, určitě to není dobrá zpráva. Je otázka, zda je to trvalý stav, nebo je tam nějaká šance na zlepšení, to nemohu posoudit," uvedl Babiš. Na tahu je teď podle něj hlavně Senát, současné Sněmovně a jejímu předsedovi Radku Vondráčkovi (ANO) totiž vyprší mandát tento čtvrtek a nově zvolení poslanci se sejdou 8. listopadu. Zda tato situace povede k převodu pravomocí prezidenta po dobu Zemanovy indispozice na ostatní nejvyšší ústavní činitele, nechtěl premiér předjímat. "Zatím nejsem schopen říct, co se stane," dodal Babiš.

Ještě předtím, než slyšel v přímém přenosu informace nemocnice o Zemanově aktuálním stavu i prognóze, Babiš zopakoval, že prezident mu chtěl dát - jako předsedovi nejsilnější sněmovní strany - dvě šance na složení kabinetu. Babiš v pátek oznámil, že tuto nabídku nevyužije, a s ANO míří do opozice. Zeman měl představu, že ANO by mohlo sestavit většinovou vládu s ODS, která by ve sněmovně měla 106 hlasů, nebo se STAN s většinou 105 hlasů, uvedl Babiš.

"Vycházel z toho, že hnutí ANO má potenciál koalice... Myslel si, že je šance vyjednávat o vládě, ta se ale ukázala jako nulová," řekl dosavadní premiér v Radiožurnálu. Dosud opoziční koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) se hned po volbách domluvila s další opoziční formací Pirátů a STAN, že budou jednat o společné vládě a žádná z nich nevstoupí do jednání s nikým jiným. Ve dvousetčlenné Sněmovně má pětice těchto stran většinu 108 hlasů. Prezident má podle ústavy dva pokusy jmenovat po volbách premiéra, když nejsou úspěšné, dalšího předsedu vlády vybírá šéf Sněmovny.

Témata: Miloš Zeman Andrej Babiš