Skončí Miloš Zeman ve funkci? Senát navrhl další postup!

Miloš Zeman odevzdal hlas ve sněmovních volbách. (8.10.2021) 3

Autor: stars24.cz, ČTK

11. října 2021 18:10

Kvůli nejasnému zdravotnímu stavu prezidenta Miloše Zemana a jeho hospitalizaci se v úterý 19. října sejde senátní ústavní komise. Jednání svolal její předseda Zdeněk Hraba (STAN). Oznámil to dnes na twitterovém účtu. Chce probrat možnosti, jak zajistit výkon pravomocí hlavy státu v případě, že je Zeman nebude moci zastávat.

"Svolal jsem ústavní komisi Senátu k řešení možností, mezi které patří mimo jiné i článek 66 Ústavy - prohlášení prezidenta za neschopného výkonu úřadu," uvedl Hraba. Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) dnes na tiskové konferenci po jednání vlády řekl, že by aktivaci článku považoval za předčasnou a necitlivou. Nikdo podle něj neřekl, že se nebude povolební situace řešit standardními nástroji.

Podle Hraby je třeba odvrátit hrozbu, že bude chod ústavních institucí paralyzován, pokud Zeman kvůli zdraví nebude schopen zastávat svůj úřad. Nejdůležitějším úkolem prezidenta v nejbližší době bude pověření vítěze víkendových sněmovních voleb k sestavení nové vlády.

Havlíček řekl, že se Zemanem minulý týden hovořil. "Ve středu. Řešili jsme technické věci spojené s chodem resortu. Vždycky si s ním zavolám řádově jednou za tři týdny, za měsíc," poznamenal. Dodal, že věcně probírali agendu.

Za debatou o článku 66 cítí politický tlak a snahu o zviditelnění. Má to za nevkusné. "Navíc si myslím, že to je i zbytečné, protože nikde nikdo nesdělil, že se nebude řešit povolební situace standardními nástroji," řekl. "Není nikde a nikým potvrzeno to, že by to měl být dlouhodobý stav, který by znemožňoval v tuto chvíli výkon funkce," dodal vicepremiér.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil opakovaně vyzval Hrad, naposledy tuto neděli, aby zveřejnil bližší informace o zdravotním stavu prezidenta. Zeman byl v neděli v poledne nečekaně převezen do Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN), a to krátce po ohlášené schůzce s dosavadním premiérem Andrejem Babišem (ANO).

Ředitel ÚVN a Zemanův ošetřující lékař Miroslav Zavoral opětovnou hospitalizaci hlavy státu doporučil. Ke zdravotnímu stavu uvedl pouze to, že důvodem jsou komplikace provázející Zemanovo chronické onemocnění. Zeman byl převezen na pracoviště intenzivní medicíny.

Senátní ústavní komise se už letos jednou zabývala návrhem, podle něhož Zeman není schopen vykonávat prezidentský úřad. Návrh připravil v červnu senátní výbor pro obranu a bezpečnost. Podle jeho předsedy Pavla Fischera (nezávislý) Zeman ve svých výrocích z posledních měsíců mimo jiné o kauze Vrbětice ukázal, že je dezorientován, špatně cituje ústavu a vykládá si realitu způsobem, který zaměňuje následek za příčinu. Senátní komise ale v červenci návrh nepodpořila, podklady pro jeho projednání Senátem označila za nedostatečné.

Ústava umožňuje zbavit prezidenta pravomocí v případě, jestliže se Sněmovna a Senát usnesou na tom, že hlava státu nemůže svůj úřad ze závažných důvodů vykonávat. V takovém případě prezidentské pravomoci hlavy státu přejdou na předsedu vlády a předsedu Sněmovny. Jeho pravomoci přebere předseda Senátu, pokud je Sněmovna rozpuštěna.

Mandát Sněmovny v předvolebním složení končí 21. října, nová Sněmovna se sejde v první polovině listopadu.

Témata: Miloš Zeman Senát ČR Karel Havlíček