Okamura bude ve Sněmovně hned dvakrát!

Tomio Okamura v Poslanecké sněmovně 2

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

10. října 2021 18:41

Vedle šéfa hnutí Svoboda a přímá demokracie a místopředsedy končící Poslanecké sněmovny Tomia Okamury se stal v letošních volbách poslancem i jeho starší bratr Hayato Okamura (KDU-ČSL). Hayato se proti svému sourozenci dlouhodobě vymezuje, v předvolební kampani jeho hnutí SPD označoval za extremistické, prokremelské a populistické.

Šéf SPD Tomio Okamura byl v roce 2012 zvolen jako nezávislý za Zlínsko do Senátu, již v následujícím roce se ale v čele hnutí Úsvit přímé demokracie stal poslancem. Po rozpadu Úsvitu založil hnutí SPD, se kterým se dostal do Sněmovny v roce 2017 i letos. Po vyhlášení výsledků voleb dnes ocenil, že SPD udržela pozice i v situaci, kdy jí stoupla mezi vlasteneckými subjekty konkurence.

Hayato Okamura o straně svého bratra hovoří jako o podnikání a SPD považuje za prokremelskou, populistickou a extremistickou. "SPD se bojí mých veřejných projevů ve Sněmovně a v médiích. Tomio a vedení SPD mají nesporně nyní strach, aby nedošlo k mému zvolení poslancem z kandidátky Spolu v Praze," uvedl například tento týden na facebooku. Věcná kritika SPD podle něj bude zaznívat mnohem hlasitěji s celostátním dosahem, dodal.

Hayato Okamura, který pracuje jako tlumočník odborných delegací, průvodce turistů a učitel japonštiny, byl na 15. místě pražské kandidátky koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09). Do Sněmovny mu pomohlo přes 24.000 preferenčních kroužků na volebních lístcích. "Neustanu v zápase s populismem, demagogií a lhaním jakýchkoliv politických podnikatelů chladnokrevně zneužívajících lehkověrnost části našich voličů," deklaroval na facebooku pro případ, že se díky preferenčním hlasům do Sněmovny dostane.

Témata: Tomio Okamura Hayato Okamura