Je prezident Miloš Zeman schopen vykonávat úřad? Předseda Senátu promluvil!

Miloš Zeman, prezident ČR

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

9. října 2021 12:52

Podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) není teď doba na to uvažovat v souvislosti se zdravotním stavem prezidenta Miloše Zemana o užití článku 66 české ústavy. Vystrčil to řekl dnes ráno ČTK v Telči na Jihlavsku, kde hlasoval ve volbách do Poslanecké sněmovny. Článek se zabývá i situací, kdy prezident nemůže ze závažných důvodů svůj úřad vykonávat a jeho pravomoce rozhodnutím Parlamentu přejdou na jiné ústavní činitele.

O zdravotním stavu prezidenta Zemana je podle něho nyní společnost informovaná, byť to některým může připadat jako nedostatečné. "Lidé, kteří se starají o pana prezidenta, kteří jsou informování o jeho zdravotním stavu, tak jsou nositeli poměrně velké odpovědnosti. Protože úkoly, které jsou před panem prezidentem, jsou zásadní pro fungování České republiky. Věřím, že si to uvědomují, že jsou nositeli takto velké odpovědnosti. A že se budou odpovědně chovat a že všechny informace, které by veřejnost měla vědět, případně alespoň někteří nejvyšší ústavní činitelé, předávají. Protože kdyby tak nečinili, tak by se chovali nezodpovědně a já doufám, že tuto zemi mají rádi," řekl dnes ČTK Vystrčil.

Jakého výsledku u voleb dosáhne koalice Spolu, jejíž součástí je i ODS, odhadovat nechtěl. "Věřím, že dopadneme velmi dobře," řekl Vystrčil. Petr Fiala jako lídr koalice podle něho v předvolebních debatách mimořádně dobře obstál. "Myslím si, že nám to mohlo pomoci, protože tam bylo vidět, kdo má, kdo nemá erudici a přehled. A tím pádem, kdo by byl schopen, nebo by nebyl schopen řídit tuto zemi," řekl Vystrčil.

V Telči, kde Vystrčil žije od narození a kde byl několik let také starostou, vyhrálo sněmovní volby před čtyřmi lety hnutí ANO ziskem 22,98 procenta hlasů, druzí byli lidovci, třetí občanští demokraté, vyplývá z informací na webu volby.cz.

Témata: Miloš Zeman Miloš Vystrčil (ODS)