Spolu ve volbách porazilo hnutí ANO! ČSSD a komunisté VENKU ZE SNĚMOVNY!

Volby 2021: Konečný výsledek

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

9. října 2021 8:00 | Aktualizováno: 9. října 2021 23:59

Vítězem sněmovních voleb se po sečtení 100 % hlasů stala koalice Spolu, která předběhla hnutí ANO. Třetí je koalice Pirátů a STAN, ačkoliv Piráti získali pouze 4 křesla ve Sněmovně. ČSSD a KSČM se do Sněmovny nedostaly vůbec a jejich předsedové, Jan Hamáček a Vojtěch Filip, skládají rezignace. Celý průběh voleb pro jsme pro vás sledovali živě.

Volební vítězství slaví koalice Spolu, kterou tvoří ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. Vládní hnutí ANO skončilo těsně druhé, koalice Pirátů se STAN třetí před hnutím Svoboda a přímá demokracie (SPD). Další strany se do Sněmovny nedostanou. Vyplývá to z výsledků voleb po sečtení 99,99 procenta okrsků. Koalice dají ve Sněmovně většinu, podepsaly memorandum o vůli vytvořit společně většinovou vládu. Pod pěti procenty zůstali dosavadní partneři ANO, tedy vládní ČSSD a KSČM, která menšinovou vládu podporovala. Předseda ČSSD Jan Hamáček už oznámil, že rezignuje, funkce dalo k dispozici i vedení KSČM. Volební účast byla necelých 65,5 procenta, v minulých sněmovních volbách dosáhla 60,84 procenta.

Vítězná koalice Spolu vyhrála volby celkem v sedmi krajích a v Praze, druhé ANO si připsalo vítězství v dalších šesti krajích. Ve volbách v roce 2017 se hnutí ANO stalo prvním celostátním vítězem, který triumfoval ve všech 14 krajích. Tomuto výsledku se přiblížila v roce 2002 sociální demokracie, která tehdy nezvítězila jen v Praze a Libereckém kraji.

Babiš označil zisk hnutí ANO za skvělý výsledek. Nepočítal ale s tím, že ANO prohraje. Pogratuloval předsedovi ODS a lídrovi vítězné koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) Petru Fialovi. Podle Babiše se uvidí, zda se prezident Miloš Zeman rozhodne ho pověřit sestavením vlády. Rozhovory o tom podle něj začnou ve středu. Zeman už dříve avizoval, že dá možnost sestavit vládu předsedovi vítězné strany, nikoli koalice. Pokud se tak stane, osloví Babiš hned koalici Spolu. Vyloučil jednání s Piráty. Babiše Zeman přijme v neděli v 11:00 na zámku v Lánech. Podle předsedy vlády ale nejde o zahájení povolebních rozhovorů, ale o dříve plánovanou schůzku.

Podle lídra vítězné koalice Spolu Petra Fialy Zeman většinu nemůže ignorovat. Ještě dnes večer koalice Spolu a Pirátů se Starosty podepsaly memorandum o vůli vytvořit společně většinovou vládu a požádaly prezidenta o pověření sestavením vlády. Veřejně prohlásily, že budou jednat o vládě pouze společně a nevstoupí do jednání s dalšími subjekty, řekl Fiala. Koalice získaly v dolní parlamentní komoře zřejmě 108 mandátů. Koalice Pirátů se Starosty bude mít necelé čtyři desítky poslanců. Pouze desetina z nich bude ale z řad Pirátské strany, středočeská hejtmanka Petra Pecková (STAN) připisuje skutečnost, že voliči kroužkovali zástupce STAN na úkor Pirátů, kampani hnutí ANO, které na Piráty útočilo, řekla ČTK.

Do Sněmovny se poprvé za dobu samostatné ČR nedostala ČSSD. V roce 2017 měla 7,27 procenta a 15 mandátů. Nyní má její klub 14 poslanců, když Jaroslav Foldyna loni přešel do SPD. Kvůli volebnímu výsledku rezignuje Hamáček na funkci předsedy strany. Složit účty a skončit chce na jednání předsednictva strany, které svolalo vedení na 25. října, řekl Hamáček novinářům. Podle prvního místopředsedy ČSSD Romana Onderky je volební výsledek sociálních demokratů "krvavou daní" za jejich vstup do Babišovy vlády a voliči to neocenili.

Komunisté se nedostanou do Sněmovny poprvé od vzniku strany v roce 1921. V roce 2017 měli 7,76 procenta a 15 mandátů. KSČM, která letos slavila 100. výročí, zatím ve Sněmovně nechyběla, doposud byla vždy v opozici. Podporovala ale poslední menšinovou vládu ANO a ČSSD. Předseda komunistů Vojtěch Filip označil výsledek voleb za zdrcující porážku. Celé vedení rezignovalo na stranické posty. Řízením KSČM jsou pověřeni dosavadní první místopředseda Petr Šimůnek a dosavadní místopředseda Václav Ort. Důvody konce KSČM ve Sněmovně probere mimořádný sjezd za dva týdny. Kandidaturu na předsedkyni KSČM oznámila europoslankyně Kateřina Konečná.

Hnutí SPD udrželo ve volbách své pozice, i když mu mezi vlasteneckými stranami stoupla konkurence, ocenil při hodnocení výsledků voleb do Poslanecké sněmovny předseda SPD Tomio Okamura. Povolební jednání budou podle něj dlouhá, SPD je na ně připravena, řekl novinářům ve volebním štábu SPD v pražském hotelu Duo.

ON-LINE přenos z voleb do Poslanecké sněmovny

23:59 - Vážení čtenáři, dnešní volební on-line přenos končí. Děkujeme vám za přízeň. 

23:56 - Stát letos zaplatí uskupením za hlasy voličů ve sněmovních volbách podle propočtů ČTK zhruba 515 milionů korun. Rozdělí si je osm formací, která získala nad 1,5 procenta hlasů. Částka bude vyšší než před čtyřmi lety. Příspěvek na činnost bude pobírat vedle čtveřice sněmovních koalic a hnutí také Přísaha, ČSSD a KSČM, které se do dolní komory nedostaly. Úspěšná koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09), ANO, koalice Pirátů se Starosty a SPD dostanou taky dotace za mandáty, na jeden je roční příspěvek 900.000 korun.

23:48 - Poslanecký klub hnutí ANO se sejde v úterý dopoledne. Předsednictvo ANO dnes o ničem zásadním nehlasovalo, řekl novinářům předseda Sněmovny Radek Vondráček. Premiér a předseda hnutí Andrej Babiš by podle něj měl být podle zvyklostí pověřen vyjednáváním o sestavení vlády.

23:42 - Koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) vyhrála letošní sněmovní volby nad hnutím ANO o 0,67 procenta, což představovalo 35.765 hlasů. Byl to nejtěsnější rozdíl mezi vítězem a druhým v pořadí v historii obsazování dolní komory Parlamentu.

23:33 - Bývalá středočeská hejtmanka za ANO Jaroslava Pokorná Jermanová, která se vrací do Sněmovny, je připravena na práci opoziční poslankyně. ČTK dnes řekla, že ona i její kolegové budou konstruktivní, ale přísnou opozicí. Volební výsledek ANO ve středních Čechách nepovažuje za špatný, hnutí v regionu přišlo o jednoho poslance. Vyšší volební účast v okresech kolem Prahy podle ní nahrála spíše jiným stranám než ANO.

23:08 - Koalice Spolu, která ve sněmovních volbách získala nejvíce hlasů, bude mít podle propočtů ČTK ve Sněmovně 71 křesel, druhé ANO obsadí díky změně pravidla přepočtu hlasů 72 křesel a třetí PirSTAN 37 mandátů. SPD získala 20 křesel. Jiné strany se do Sněmovny nedostaly.

23:04 - Do Poslanecké sněmovny se po současných volbách vrátí 98 dosavadních poslanců ze 164 zákonodárců, kteří obhajovali svoje mandáty. Při předchozích volbách v roce 2017 ve Sněmovně setrvalo 76 ze 149 kandidujících poslanců.

22:58 - Češi v zahraničí nejvíce volili do Sněmovny koalici Pirátů se Starosty, která získala polovinu všech odevzdaných hlasů. Druhá byla koalice Spolu, tedy ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, která obdržela třetinu hlasů. Vládní hnutí ANO těsně zůstalo pod pětiprocentní hranici, ostatní kandidující strany a hnutí skončily hluboko pod ní. 

22:43 - Jihočeský poslanec SPD Miloslav Rozner, který neobhájil mandát do Sněmovny, nechce z politiky úplně odejít. Hodlá se ale víc věnovat rodině a manažerské práci pro rockovou skupinu Argema, jež příští rok oslaví 40 let. To, že ve volbách neuspěl, ho nemrzí. Váží si toho, že udržel rodinu, řekl dnes ČTK.

SPOLU jsme podepsali memorandum s koalicí Pirátů a Starostů o vytvoření většinové vlády ČR: Memorandum o vůli vytvořit většinovou vládu České republiky pic.twitter.com/JFKf7NOLl8

— ODS (@ODScz) October 9, 2021

22:30 - Fiala se v pondělí obrátí na Zemana s žádostí o setkání. Prezident v minulosti opakovaně uvedl, že kabinet bude podle jeho pověření sestavovat lídr nejsilnějšího poslaneckého klubu, kterým bude ANO současného premiéra Andreje Babiše. "Prezident má právo pověřit sestavením vlády, koho uzná za vhodné. Ale podstatné je, že v ČR se musí vláda opírat o většinu v Poslanecké sněmovně," řekl Fiala.

22:29 - Vítězná koalice Spolu a třetí Piráti se Starosty budou mít v nové Sněmovně 108 mandátů. Jejich lídři se dnes večer sešli a po necelé hodině prezentovali společné memorandum. "Strany deklarují vůli vytvořit společně vládu a žádají prezidenta, aby pověřil Petra Fialu jednáním o sestavení takové vlády," řekl Fiala. V nejbližších dnech budou obě koalice jednat o programu a budoucím uspořádání, konkrétní harmonogram by měly vytvořit příští týden.

22:24 - Vítězná koalice Spolu získala v letošních sněmovních volbách procentuálně nejvíce hlasů v Báňovicích na Jindřichohradecku. Společenství ODS, TOP 09 a KDU-ČSL tam dostalo 65,71 procenta hlasů. Druhé hnutí ANO si nejlépe vedlo v Dlažkovicích na Litoměřicku, kde posbíralo 63,63 procenta hlasů

22:16 - V Kolíně, kde se narodil a byl starostou předseda STAN Vít Rakušan, zvítězila ve sněmovních volbách koalice Pirátů a Starostů. Naopak v rodišti lídra ČSSD Jana Hamáčka v Mladé Boleslavi sociální demokraté skončili na pátém místě, vyplývá z informací na volebním serveru www.volby.cz.

22:00 -  Předseda ODS Petr Fiala nedokáže přesně říci, zda jej už kontaktoval stávající premiér Andrej Babiš. "Nechci, aby to znělo jako výmluva, ale mobilní telefon mám zahlcený SMS zprávami i nepřijatými hovory, tak skutečně nevím. Pravděpodobně mně ale nevolal."

21:56 - Lídr koalice Spolu Petr Fiala právě oznámil, že ODS, TOP 09, KDU-ČSL vytvoří demokratickou vládu s aliancí Pirátů a STAN. Memorandum předají prezidentu Miloši Zemanovi a žádají v něm, aby premiérem nového kabinetu byl jmenován Petr Fiala. 

21:53 - Předseda středočeských Pirátů Josef Bouše by uvítal, kdyby jeho strana příště kandidovala samostatně. Souhlasí s názorem dosavadního jihočeského poslance za Piráty Lukáše Koláříka, že koalice se STAN Piráty poškodila. Důležité teď podle něj bude, jak budou rozdělovány posty při sestavování vlády a zda STAN dodrží koaliční smlouvu.

21:30 - Lídři Pirátů a Starostů a nezávislých (STAN) dorazili po 21:00 na jednání za stranami koalice Spolu do pražského sídla občanských demokratů. Předseda Starostů Vít Rakušan novinářům řekl, že chtějí vítězné koalici poblahopřát a současně deklarovat, že se Spolu chtějí spolupracovat.

21:22 - Hnutí ANO a premiér Andrej Babiš utrpěli nečekanou porážku a jejich šance, že budou sestavovat příští českou vládu, jsou mizivé, píší média ve Francii, Británii nebo v Belgii. Evropský tisk si také všímá konce sociální demokracie a komunistů v české Poslanecké sněmovně, v obou případech po desetiletích.

21:17 - Politolog Daniel Kroupa míní, že sociální demokracii poškodila účast ve vládě. Hnutí ANO podle něj sice získalo nejvíce mandátů, ale fakticky volby prohrálo, protože ztratilo koaliční potenciál. V úspěchu koalice Spolu velkou roli sehrála osobnost Petra Fialy (ODS), který působil po celou volební kampaň věrohodně, řekl ČTK Kroupa, vysokoškolský pedagog a bývalý politik.

21:01 - Předseda ANO v Královéhradeckém kraji Petr Koleta nepovažuje výsledek sněmovních voleb pro hnutí za špatný. Přivítal by vládní koalici s ODS a mrzí ho, že ze sněmovny vypadla ČSSD, vyplynulo z jeho vyjádření pro ČTK. Podle něj nebude mít vítěz voleb jednoduché sestavit vládu.

20:47 - Z výsledku voleb je evidentní, že koalice se Starosty a nezávislými (STAN) Piráty poškodila. Propříště víme, kterou cestou se nevydávat, napsal na dotaz ČTK dosavadní poslanec Lukáš Kolářík, který vedl kandidátku seskupení pro sněmovní volby v Jihočeském kraji. Vykroužkování se uplatnilo v míře, kterou neočekávali ani největší pesimisté, sdělil ČTK europoslanec a bývalý místopředseda Pirátů Mikuláš Peksa. Většina oslovených Pirátů ČTK neodpověděla.

20:33 - Jako překvapivou porážku českého premiéra Andreje Babiše komentují výsledky voleb do Poslanecké sněmovny polská média. Upozorňují však, že ještě bude záležet na Babišově spojenci, prezidentu Miloši Zemanovi, kdo bude sestavovat vládu.

20:30 - Skutečnost, že se KSČM po 30 letech nedostala do Poslanecké sněmovny, má podle komunistů řadu důvodů. Probere je mimořádný sjezd strany za dva týdny. Část komunistů vidí chybu v podpoře menšinové vlády ANO a ČSSD, další zmiňují nečitelnost rozpolcené strany. Vedení KSČM včetně předsedy Vojtěcha Filipa dnes rezignovalo. Podle končícího poslance Jiřího Dolejše bude mimořádný sjezd "asi i v osobním duchu". Řekl to dnes ČTK.

20:14 - Podle Babiše se uvidí, zda se prezident Miloš Zeman rozhodne ho pověřit sestavením vlády. Rozhovory o tom podle něj začnou ve středu. Zeman už dříve avizoval, že dá možnost sestavit vládu předsedovi vítězné strany, nikoli koalice. Pokud se tak stane, osloví Babiš hned koalici Spolu. Vyloučil jednání s Piráty.

20:11 - Jako překvapení hodnotí německá média výsledek českých voleb, po kterých budou mít v parlamentu většinu dvě koalice dosud opozičních stran. Podle zpravodajské relace Tagesschau veřejnoprávní televize ARD se ale nynější premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš, který skončil těsně druhý, bude moci opřít o prezidenta Miloše Zemana. Na význam prezidenta v povolebním vyjednávání upozornila i agentura DPA.

20:08 - Vítězem letošních sněmovních voleb v počtu preferenčních hlasů, a to jak v absolutních číslech, tak v procentech, se stal předseda STAN Vít Rakušan, který kandidoval ve svém Středočeském kraji. Podle předběžných výsledků po sečtení víc než 99 procent okrsků získal zhruba 60.000 hlasů. Druhou nejúspěšnější kandidátkou podle počtu preferenčních hlasů se stala pražská lídryně koalice Spolu a předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, která získala víc než 48.800 hlasů.

20:03 - Podle prvního místopředsedy ČSSD Romana Onderky je volební výsledek sociálních demokratů "krvavou daní" za jejich vstup do vlády Andreje Babiše (ANO) a voliči to neocenili. Ve Sněmovně budou teď jen pravicové a populistické strany, míní Onderka. Dodal, že na termínu sjezdu sociálních demokratů se musí dohodnout straníci. Vládní ČSSD se poprvé za dobu samostatné ČR nedostane do Sněmovny. Podle propočtů ČTK získala 4,66 procenta hlasů.

19:57 - Za skvělý výsledek označil zisk hnutí ANO ve sněmovních volbách jeho předseda a premiér Andrej Babiš. Nepočítal ale s tím, že ANO prohraje. Pogratuloval předsedovi ODS a lídrovi vítězné koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) Petru Fialovi. Řekl to na tiskové konferenci ve štábu hnutí ANO na pražském Chodově.

19:41 - Výsledky voleb jasně ukazují, že většina lidí chce slušnou a zodpovědnou vládu a chce, aby se Česká republika po letech stagnace konečně posunula kupředu. ČTK to řekl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza. Šance hnutí ANO na vytvoření stabilní vlády jsou minimální. Většinu v dolní komoře Parlamentu získají volební koalice Spolu, kterou tvoří ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, a Pirátů se Starosty.

19:53 - Z výsledku voleb je evidentní, že koalice se Starosty a nezávislými (STAN) Piráty poškodila. Pro příště víme, kterou cestou se nevydávat, napsal na dotaz ČTK dosavadní poslanec Lukáš Kolářík, který vedl kandidátku seskupení pro sněmovní volby v Jihočeském kraji. Vykroužkování se uplatnilo v míře, kterou neočekávali ani největší pesimisté, sdělil ČTK europoslanec a bývalý místopředseda Pirátů Mikuláš Peksa. Většina oslovených Pirátů ČTK neodpověděla.

19:36 - Koalice Spolu, v níž se spojila ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, v Královéhradeckém kraji splnila podle svého krajského volebního lídra svůj cíl, zvítězit. Podle krajského volebního lídra Spolu a starosty Trutnova Ivana Adamce (ODS) lidé ocenili kvalitně obsazenou kandidátku a poctivě odvedenou předvolební kampaň.

19:33 - Místopředsedkyně ČSSD a dosavadní ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) nekomentovala, zda bude kandidovat na předsedkyni ČSSD. Se svým volebním výsledkem v Praze, kde vedla stranickou kandidátku, je spokojená. Podle Maláčové po vypadnutí sociálních demokratů ze Sněmovny nebudou mít obyčejní lidé v politice zastání. Obává se zdražování energií a návrhů na odklad důchodového věku či zavedení poplatků ve zdravotnictví.

19:26 - Volby jsou debaklem pro Piráty, kteří získali pouze 4 křesla ve Sněmovně. Ještě větší prohru ale zaznamenaly ČSSD a KSČM, které se do Sněmovny nedostaly vůbec. Předseda sociálních demokratů Jan Hamáček oznámil rezignaci, stejně jako Vojtěch Filip a členové vedení KSČM.

19:20 - V Průhonicích u Prahy, kde žije předseda hnutí ANO Andrej Babiš, zvítězila ve sněmovních volbách koalice Spolu. Získala 41,16 procenta hlasů. Druhé je ANO s 21,75 procenta a třetí skončili Piráti se STAN, které volilo 20,23 procenta lidí, vyplývá volebního serveru www.volby.cz.

19:17 - ČSSD musela svůj hořký kalich posledních osmi let dopít až do dna, řekl k vypadnutí strany ze Sněmovny někdejší místopředseda ČSSD Michal Hašek. Podle něj musí strana začít od nuly a trpělivě získávat důvěru voličů. Volby vyhrála koalice Spolu před hnutím ANO. Do Sněmovny se dostala ještě koalice Pirátů a STAN a také SPD, naopak pod pětiprocentní hranicí zůstala kromě ČSSD i KSČM a do Sněmovny se nedostala ani Přísaha, jíž průzkumy dávaly největší šanci z neparlamentních uskupení.

19:14 - Režisér Václav Marhoul vnímá výsledek sněmovních voleb jak konec éry Andreje Babiše. Jeho hnutí ANO skončilo těsně za vítěznou koalicí Spolu, která má s koalicí Pirátů a STAN šanci postavit většinovou vládu.

19:02 - Na dotaz serveru EuroZprávy.cz, zda koalice Spolu prožívá Nagano, které se stalo synonymem pro úspěch poté, co čeští hokejisté v roce 1998 vyhráli olympijské hry, řekli lídři, že ano. "Národní tým měl tehdy v brance Dominika Haška, který celku dodával jistotu a klid. On je dovedl k triumfu. Přesně tak se choval Petr Fiala. Byl takovým naším Dominikem Haškem, který nás mimochodem podporoval," prohlásil lidovecký šéf Marian Jurečka.

18:59 - Prezident Miloš Zeman přijme v neděli v 11:00 na zámku v Lánech předsedu hnutí ANO a premiéra Andreje Babiše. ČTK to dnes sdělil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Pražský hrad také podle něj připravuje Zemanovo prohlášení. Publikováno bude v neděli na webu a na sociálních sítích.

18:57 - Volební vítězství slaví koalice Spolu, kterou tvoří ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. Vládní hnutí ANO skončilo těsně druhé, koalice Pirátů se STAN třetí před hnutím Svoboda a přímá demokracie (SPD). Další strany se do Sněmovny nedostanou. Vyplývá to z prognózy ČTK. Koalice dají ve Sněmovně většinu. Pod pěti procenty zůstaly dosavadní partneři ANO, tedy vládní ČSSD a KSČM, která menšinovou vládu podporovala. Předseda ČSSD Jan Hamáček už oznámil, že rezignuje. Volební účast se pohybuje kolem 65,5 procenta, v minulých sněmovních volbách dosáhla 60,84 procenta.

18:54 - Sídlo volebního štábu koalice Spolu připomíná karneval. Příznivci ODS, KDU-ČSL a TOP 09 skandují: Už je to tady, už je to tady," což bylo heslo na demonstracích v Listopadu 1989. Jiní volají: "Spolu, Spolu." Při pohledu na Petra Fialu skandují premiér, premiér. "My jsme vám slíbil změnu a my jsme tou změnu. Své sliby naplníme a budeme naslouchat i těm, kteří nás nevolili," řekl Petr Fiala.  

18:45 - Obě demokratické koalice mají většinu a mají šanci postavit většinovou vládu. Změna je tady, my ji uděláme, oznámil předseda ODS Petr Fiala volební vítězství koalice občanských demokratů, lidovců a TOP 09 Spolu. Za přirozeného spojence má koalici Pirátů a Starostů. Tyto dva subjekty získaly v dolní parlamentní komoře zřejmě 109 mandátů. S jednáním začne do 24 hodin. Prezident Miloš Zeman podle Fialy většinu nemůže ignorovat. Očekává, že v rozumné době s ním bude jednat.

18:42 - Místopředsedkyně vlády a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) apelovala na zklidnění emocí a na hledání alternativy stabilní vlády. Novinářům to řekla ve volební štábu hnutí. Podmínku SPD, které požaduje vypsání referenda o vystoupení z EU, označila za nepřijatelnou.

18:33 - Vicepremiér Jan Hamáček rezignuje na funkci předsedy sociální demokracie poté, co se strana nedostala do Sněmovny. Složit účty a skončit chce na jednání předsednictva strany, které svolalo vedení na 25. října, řekl Hamáček novinářům v pražském Lidovém domě, kde má vládní strana svůj volební štáb. ČSSD popřál, aby chytila druhý dech a za čtyři roky se do Sněmovny vrátila.

18:23 - Ve štábu koalice Spolu, která se v průběžných výsledcích voleb ujala vedení, vládne bouřlivá atmosféra. Lidé skandují název koalice a Pískej konec, tleskají, vyvolávají jméno lídra a předsedy ODS Petra Fialy.

18:22 - Vládní ČSSD se poprvé za dobu samostatné ČR nedostane do Sněmovny. Podle propočtů ČTK získala 4,68 procenta hlasů.

18:19 - Výsledky parlamentních voleb, ve kterých uspěly koalice opozičních stran, neovlivní vývoj kurzu koruny, cen českých akcií či státních dluhopisů. Shodli se na tom analytici, které oslovila ČTK. Většinu v dolní komoře Parlamentu získají volební koalice Spolu, kterou tvoří ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, a Pirátů se Starosty.

18:14 - Nejvíc preferenčních hlasů v Pardubickém kraji získal lidovecký poslanec Marek Výborný, který kandidoval do Sněmovny v koalici SPOLU. Obdržel přes 13.000 přednostních hlasů. Hnutí je zároveň vítězem voleb v kraji. Výborný je rád, že po dvou volebních obdobích nevyhrálo hnutí ANO a v kraji skončilo druhé.

18:10 - Hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) udrželo ve volbách své pozice, i když mu mezi vlasteneckými stranami stoupla konkurence, ocenil při hodnocení výsledků voleb do Poslanecké sněmovny předseda SPD Tomio Okamura. Povolební jednání budou podle něj dlouhá, SPD je na ně připravena, řekl novinářům ve volebním štábu SPD v pražském hotelu Duo.

18:07 - Jako průšvih označil volební zisk ČSSD pod pěti procenty jihomoravský předseda strany Břetislav Štefan. Strana se nedostane do Sněmovny. Podle Štefana bude cesta zpět velmi náročná a není jasné, zda vyjde. ČSSD je nejstarší stranou, ve sněmovních volbách se jí ale podle propočtů nepodaří překročit pětiprocentní hranici pro vstup do Sněmovny.

18:05 - Koalice Spolu předběhla po sečtení více než 98 procent hlasů hnutí ANO. 

17:38 - Lidovecký Hayto Okamura, bratr šéfa SPD Tomia, tvrdí, že podle dosavadních výsledků dostali Češi rozum. "Konečně se dočkáme vlády, která bude dbát na zodpovědnost a nebude upřednostňovat PR jako Andrej Babiš. Čeká nás ale nekonečné množství tolerance a soudržnosti, abychom se na všem domluvili s druhou koalicí PirStan. Cítil jsem v sobě takový vnitřní klid, věděl jsem, že volby dobře dopadnou. Ani netušíte, kolik řekolnic a kněží se modlilo za vítězství demokracie." S největší pravděpodobností se v Dolní komoře potká se sourozencem Tomiem. "Vůbec se nestýkáme a mě to mrzí. Je to přece můj bratr. Věřím, že si ve Sněmovně najdeme čas a popovídáme si, třeba na svačině."

17:37 - Případná nová vláda koalice SPOLU a dvojkoalice Pirátů a STAN bude podle jihočeského hejtmana a šéfa Asociace krajů Martina Kuby (ODS) vyžadovat velké kompromisy. Bude muset řešit zadluženost země, problémy v automobilovém průmyslu s chybějícími čipy i rostoucí ceny elektřiny. Sněmovní volby podle něj byly referendem, zda má dál vládnout Andrej Babiš (ANO).

17:34 - Šéf volebního štábu koalice Spolu Zbyněk Stanjura (ODS) vyloučil jednání o vládě s ANO. Počítá, že za Spolu bude jednat předseda ODS Petr Fiala a jako vítěz sněmovních voleb rozhovory o povolebním uspořádání zahájí, zřejmě ještě dnes.

17:32 - Vládu by měla sestavovat strana s největším poslaneckým klubem, což pravděpodobně bude ANO, řekl ČTK předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO). Odhad, jak bude vypadat vláda, v současné době nemá. Novinářům také řekl, že situaci hnutí ANO komplikuje neúspěch sociální demokracie.

17:29 - Ve štábu ČSSD je klid, zástupci strany se nyní s novináři nebaví. V 18:00 bude tisková konference, očekává se rezignace předsedy Jana Hamáčka. Již však vystoupili představitelé mladých sociálních demokratů a uvedli, že je třeba vyvodit z volebního neúspěchu závěry.

17:17 - V sídle koalice Spolu se při pohledu na dosavadní výsledky ozval potlesk a ryk. ODS, KDU-ČSL i TOP 09 stahují hnutí ANO.  

17:10 - Hnutí ANO čeká v letošních sněmovních volbách Pyrrhovo vítězství, jeho šance na vytvoření stabilní vlády jsou minimální. Většinu v dolní komoře Parlamentu podle prognózy ČTK získají volební koalice Spolu, kterou tvoří ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, a Pirátů se Starosty. Navíc dosavadní vládní partneři ANO, tedy ČSSD a KSČM, se do Sněmovny na rozdíl od SPD nedostanou. Potvrdil se tak trend propadu tradiční levice.

17:07 - Předseda hnutí Starostové a nezávislí (STAN) Vít Rakušan tipuje, že koalice Pirátů a STAN nakonec dosáhne ve sněmovních volbách na 16 procent hlasů. Očekávání podle něj byla větší, za zásadní ale považuje, že se podaří získat většinu ve Sněmovně společně s další opoziční koalicí Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09). Řekl to České televizi.

16:55 - Lídryně pražské kandidátky KSČM Marta Semelová se domnívá, že by komunisté měli být více vidět mezi lidmi a být skutečně srozumitelní. Řekla to novinářům po svém příchodu do volebního štábu v sídle komunistů v ulici Politických vězňů v Praze. Průběžné volební výsledky naznačují volební neúspěch KSČM. Aktuální data ukazují, že strana pravděpodobně poprvé zůstane mimo Sněmovnu. Po sečtení dvou třetin okrsků hnutí byla KSČM pod pětiprocentní hranicí potřebnou pro vstup do Sněmovny se 3,97 procenta.

16:51 -  Volební štáb koalice Spolu čeká na příjezd lídra Petra Fialy i Markéty Pekarové Adamové. Oba by měli dorazil krátce po 17. hodině. Fotoreportéři i televizní kamery už čekají na chodníku v Truhlářské ulici.

16:45 - Nynější poslanec za ODS Pavel Žáček je při pohledu na dosavadní výsledky mírným optimistou. "Vypadá to, že Andrej Babiš většinu nesloží a koalice Spolu má velkou naději provést v zemi změny a napravovat řadu chyb. Je to na dobré cestě, a to ještě nejsou sečteny velká města. Hodně si slibujeme od Prahy," řekla sedmička pražské kandidátky koalice Spolu.

16:43 - Lídryně uskupení Trikolora Svobodní Soukromníci (TSS) Zuzana Majerová Zahradníková stále věří, že ve volbách překročí pětiprocentní hranici, která je nutná pro vstup do Sněmovny. Řekla to ČTK ve volebním štábu TSS na Malé Straně. Uskupení se po sečtení dvou třetin okrsků pohybuje pod hranicí tří procent.

16:40 - Ve sněmovních volbách vítězilo po sečtení tří čtvrtin okrsků hnutí ANO s 28,90 procenta hlasů před koalicí Spolu, která měla 25,66 procenta. Třetí byla koalice Pirátů a STAN s 14,42 procenta. Do Sněmovny by se dostala čtyři uskupení, vyplývá z výsledků na webu volby.cz. Vládní ČSSD má průběžně 4,86 procenta, a do Sněmovny by tak nepronikla.

16:38 - Pro hejtmana Vysočiny Vítězslava Schreka (ODS) jsou průběžné výsledky voleb na Vysočině důkazem dobře sestavené kandidátní listiny a dobře vedené kampaně. Koalice Spolu, ve které jsou vedle ODS lidovci a TOP 09, byla vedle Prahy v průběžném sčítání dlouho vítězná jen na Vysočině. S přibývajícím procentem sečtených okrsků získala převahu i v jiných krajích.

16:34 - Pokud prezident Miloš Zeman pověří Andreje Babiše (ANO) sestavením vlády, i když demokratické strany získají ve Sněmovně většinu, bude podle představitelů Milionu chvilek čas k nějaké akci. V rozhovoru s ČTK to řekl před sečtením výsledků voleb předseda spolku Benjamin Roll. Zatím neví, jestli půjde o demonstrace. Milion chvilek na svých shromážděních v posledních čtyřech letech vyzýval strany demokratické opozice ke spolupráci. Na pražské Letné jeho požadavky podpořilo kolem 250.000 lidí.

16:27 - Pokud by hnutí ANO získalo kolem 28 až 29 procent, byl by to velký úspěch, řekla ve volebním štábu ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO). O povolební spolupráci bude podle ní vyjednávat premiér Andrej Babiš (ANO), dovede si ale představit spolupráci s jakoukoli demokraticky zvolenou politickou stranou. Babiš před volbami vyloučil možnost, že by k povolebním vyjednáváním přizval Piráty.

16:26 - Ve sněmovních volbách vítězilo po sečtení dvou třetin okrsků hnutí ANO s 29,16 procenta hlasů před koalicí Spolu, která měla 25,34 procenta. Třetí byla koalice Pirátů a STAN s 14,24 procenta. Do Sněmovny by se dostaly čtyři uskupení, vyplývá z výsledků na webu volby.cz. Vládní ČSSD má průběžně 4,90 procenta, a do Sněmovny by se tak nedostala.

16:15 - Volby do Sněmovny podle predikce televize CNN Prima News a serveru iROZHLAS vyhraje hnutí ANO těsně před koalicí Spolu ((ODS, KDU-ČSL, TOP 09). Po sečtení 20 až 25 procent odevzdaných hlasů z jejich predikcí vyplynulo, že ANO bude mít 27,8 procenta hlasů a Spolu 26,4 procenta. Třetí bude koalice Pirátů se STAN. Zda se do Sněmovny dostane ČSSD, není jisté. Strana je v predikcích těsně pod pěti procenty hlasů. Komunisté podle nich dostanou kolem čtyř procent hlasů.

16:09 - Vicepremiér a předseda ČSSD Jan Hamáček věří, že sociální demokracii pomohou do Sněmovny hlasy z Prahy díky kampani ministryně práce Jany Maláčové. Ve štábu vládní strany v pražském Lidovém domě České televizi řekl, že ve vedení ČSSD skončí, pokud strana z dolní komory vypadne.

16:05 - Ve sněmovních volbách vítězilo po sečtení poloviny okrsků hnutí ANO s 29,75 procenta hlasů před koalicí Spolu, která měla 24,53 procenta. Třetí byla koalice Pirátů a STAN se 13,88 procenta. Do Sněmovny by se dostala čtyři uskupení, vyplývá z výsledků na webu volby.cz. Vládní ČSSD má průběžně 4,99 procenta, a do Sněmovny by se tak nedostala.

16:00 - Čestný předseda TOP 09 a jeden ze zakladatelů strany Karel Schwarzenberg svým příjezdem do Truhlářské ulice vyvolal pozdvižení, okamžitě jej obklopily televizní štáby. "Nejlepší by bylo, aby koalicie Spolu získala 51 procent, ale to se nestane. Kvituji, že došlo ke spojení tří subjektů. Chci všechny naše voliče ubezpečit, že nehrozí povolební spolupráce s hnutím ANO. Takové úvahy jsou bezpředmětné. U druhé koalice doufám, že díky Pirátům si ve velkých městech polepší," říká matador tuzemské politiky.  

15:59 - Za hlavní podmínku pro případný vstup do vlády s ANO považuje hnutí SPD zákon o referendu, který by umožnil hlasování o vystoupení nebo setrvání České republiky v Evropské unii. Ve volebním štábu na pražském Střížkově to řekl místopředseda strany Radim Fiala. Zopakoval také, že SPD z programových důvodů předem vylučuje spolupráci s Piráty.

15:58 - Výsledky už ve štábu sleduje také předseda STAN Vít Rakušan, na místo dorazil krátce před 16. hodinou. Podle svých slov sleduje především, jak se daří oběma opozičním koalicím. Věří přitom, že se jim dohromady podaří získat 101 mandátů.

15:51 - Bývalá 1. místopředsedkyně ODS a současná místostarostka Prahy 2 Alexandra Udženija po příjezdu přiznala, že je z volebního výsledku nervózní. "Čísla pro koalici Spolu zatím nevypadají špatně, ale věřím, že po sečtení velkých měst, budeme mít ještě větší radost. Spoléhám zejména na Prahu, voliči v metropoli nám věří a sympatizují s námi," uvedla Udženija, která ale do Poslanecké sněmovny nekandiduje.  

15:49 - Předseda Pirátů Ivan Bartoš stále věří, že demokratická opozice ve sněmovních volbách výrazně uspěje a bude sestavovat vládu. Po sečtení výsledků si zástupci koalice Pirátů a STAN zavolají s představiteli Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09), řekl dnes novinářům ve štábu v Praze.

15:45 - Zástupci koalice Spolu, kterou tvoří ODS, KDU-ČSL a TOP 09, jsou optimističtí a věří v dobrý výsledek. Novinářům to po svém příchodu do štábu řekl místopředseda ODS Martin Baxa. Lidé podle něj chtějí změnu.

15:42 - Ve sněmovních volbách vítězilo po sečtení třetiny okrsků ANO se 30,09 procenta hlasů před Spolu, které mělo 24,02 procenta. Třetí byli PirSTAN se 13,55 procenta. Do Sněmovny by se dostalo pět uskupení, vyplývá z výsledků na webu volby.cz. Vládní ČSSD má průběžně 5,08 procenta, a do Sněmovny by se tak dostala.

15:36 - Ve sněmovních volbách vítězilo po sečtení čtvrtiny okrsků ANO se 30,12 procenta hlasů před Spolu, které mělo 23,89 procenta. Třetí byli PirSTAN se 13,45 procenta. Do Sněmovny by se dostalo pět uskupení, vyplývá z výsledků na webu volby.cz. Vládní ČSSD má průběžně 5,13 procenta, a do Sněmovny by se tak dostala.

15:32 - Pražskou lídryni Pirátů a Starostů Olgu Richterovou před vchodem do budovy, kde má koalice štáb, konfrontoval naštvaný příznivec. Poslankyně se dotazoval, kolikrát se lidé budou muset ještě přeočkovat proti koronaviru.

15:25 - Ve sněmovních volbách vítězilo po sečtení 15 procent okrsků ANO se 30,20 procenta hlasů před koalicí Spolu, která měla 23,71 procenta. Třetí byli PirSTAN se 13,28 procenta. Do Sněmovny by se dostalo pět uskupení, vyplývá z výsledků na webu volby.cz. Vládní ČSSD má průběžně 5,24 procenta, a do Sněmovny by se tak dostala. Hnutí SPD mělo na čtvrtém místě 11,04 procenta. Pátá ČSSD 5,24 procenta. Pod pětiprocentní hranicí potřebnou pro vstup do Sněmovny zůstávají Přísaha s 4,84 procenta a KSČM s 4,51 procenta.

15:16 - Ve sněmovních volbách vítězilo po sečtení desetiny okrsků ANO se 30,5 procenta hlasů před koalicí Spolu, která měla 23,65 procenta. Třetí byla koalice Pirátů a STAN se 13,04 procenta. Do Sněmovny by se dostalo pět uskupení, vyplývá z výsledků na webu volby.cz. Vládní ČSSD má průběžně 5,31 procenta, a do Sněmovny by se tak dostala.

15:15 - Vysokou volební účast, která by mohla být vyšší než v minulých volbách, způsobilo podle prvního místopředsedy KSČM Petra Šimůnka množství televizních debat. Domnívá se, že komunisté v Parlamentu budou i nadále. Řekl to dnes ČTK při příchodu do volebního štábu v sídle komunistů v ulici Politických vězňů v Praze. Ve volbách do Sněmovny hlasovalo na mnoha místech více než 60 procent oprávněných voličů.

15:13 - Do pražské La Fabriky dorazil premiérský kandidát Ivan Bartoš. Novinářům řekl, že v den voleb ještě stihli s manželkou a dětmi vyrazit ven. Kampaň podle něj byla náročná a agresivní, výsledek si zatím netroufá odhadovat.

15:12 - Koalice Pirátů a STAN považuje v těchto volbách za nejdůležitější, aby společně s koalicí Spolu tvořenou ODS, TOP 09 a KDU-ČSL získala ve Sněmovně většinu. Novinářům to ve volebním štábu řekl poslanec Pirátů Mikuláš Ferjenčík. Vysoká volební účast by podle něj mohla oběma koalicím k úspěchu pomoct.

15:07 - Ve sněmovních volbách vítězilo po sečtení pěti procent okrsků ANO se 30,88 procenta hlasů před Spolu, které mělo 23,63 procenta. Třetí byli PirSTAN s 12,73 procenta. Do Sněmovny by se dostalo pět uskupení, vyplývá z výsledků na webu volby.cz. Vládní ČSSD má průběžně 5,34 procenta, a do Sněmovny by tak postoupila.

14:58 - S prvními průběžnými výsledky začali členové štábu koalice PirStan, který se nachází v pražské La Fabrice, odhadovat, jak vše dopadne. Přáním je umístění do druhého místa.

14:42 - Volební štáb koalice Spolu, který se nachází v pražské Truhlářské ulici v hotelu Grand Majestic Prague, je už v obležení novinářů a televizních kamer. Jak přítomného zpravodaje portálu EuroZprávy.cz informovala Šárka Martínková z mediálního analytického oddělení ODS do sídla by měl předseda strany i lídr koalice Petr Fiala dorazit kolem 17. hodiny. Ve stejný čas by měla přijet šéfka TOP 09 Markéta Adamová Pekarová i první muž KDU-ČSL Marian Jurečka.  

14:35 - Nejmenší české obce mají hlasy sečteny. Například v Žimuticích u Týna nad Vltavou vyhrálo hnutí ANO, které získalo 35 % hlasů. Druhá SPD 20 %, Spolu a KSČM mají po 15 % hlasů a Piráti a STAN, TSS a Přísaha si rozdělili po 5 % hlasů.

14:29 - Ve volbách do Sněmovny hlasovalo na mnoha místech více než 60 procent oprávněných voličů. V některých malých obcích přišli k urnám všichni, zájem je naopak nízký ve vyloučených lokalitách. Z vyjádření krajských úřadů a radnic vyplývá, že účast mohla být vyšší než v minulých volbách před čtyřmi lety. 

14:19 - Ve štábu koalice Pirátů a Starostů už sledují sčítání výsledků některé výrazné tváře, například europoslanec Mikuláš Peksa, dorazil také poslanec Mikuláš Ferjenčík.

14:00 - Skončil druhý den voleb do Sněmovny. V jednotlivých volebních štábech nyní začíná sčítání hlasů. První výsledky by měly být známy už dnes do večera.

13:40 - Policie v Praze prověřovala petiční stánky uskupení Praha sobě před volebními místnostmi, dostala kvůli tomu několik oznámení. Volební zákon sběrem podpisů neporušilo, řekla dnes ČTK mluvčí pražské policie Violeta Siřišťová. Policie podle ní u voleb v Praze zatím nezaznamenala ani žádné jiné potíže. Lídr Prahy sobě Jan Čižinský na facebooku napsal, že šlo o sběr podpisů před komunálními volbami. Aby mohlo jedno ze sdružení, které je součástí pražské koalice, znovu kandidovat, nasbírat musí 100.000 podpisů.

13:21 - Policie také dnes při volbách zaznamenala případy, kdy lidé porušovali opatření proti šíření koronaviru. Bylo jich ale méně než v pátek. V Brně se zabývala anonymním oznámením o uložení bomby ve volební místnosti, hlasování se to ale nedotklo. Policie to dnes uvedla na twitteru. Volby do Sněmovny začaly v pátek odpoledne, hlas mohou lidé odevzdat do dnešních 14:00.

12:57 - Nedílnou součástí voleb jsou i volební štáby, v nichž následně budou jednotlivé strany a koalice sledovat spolu s novináři sčítání výsledků. Ani naše redakce na nich nebude chybět a v průběhu odpoledne vám přineseme nejčerstvější dojmy, pocity a slova politiků. Budeme rovněž sledovat i tiskové konference, které strany plánují na odpolední hodiny.

Šestkrát jsem kandidoval do sněmovny, z toho dvakrát jako lídr strany. Nikdy jsem ale nebyl před vyhlášením výsledků tak napnutý, jako dnes. Mám intenzivní pocit, že pokud si po tom všem Babiše lidé zvolí znovu, není cesta zpátky a není nám pomoci. Kéž bych se mýlil.

— Miroslav Kalousek (@kalousekm) October 9, 2021

12:38 - Ve sněmovních volbách před čtyřmi roky odevzdalo hlas téměř 61 procent oprávněných voličů. Bylo to více než v roce 2013, ale zároveň třetí nejnižší účast od vzniku České republiky. Nejmenší byl zájem o sněmovní volby v roce 2002, kdy k urnám přišlo 58 procent voličů. Naopak zatím nejvyšší volební účast byla hned v prvních sněmovních volbách po vzniku ČR, poslance si v roce 1996 přišlo vybrat více než 76 procent voličů.

12:09 - Ve volbách do Sněmovny hlasovalo do dnešních 11:00 často více než 50 procent oprávněných voličů, někde se účast dostala k 70 procentům. Některé okrsky třeba v Karlových Varech hlásí již nyní větší zájem než v minulých volbách před čtyřmi lety. Vyplývá to z aktuálních informací ČTK od krajských úřadů a radnic. Volby nedoprovázejí žádné výraznější problémy, objevuje se nedodržování povinného zakrývání nosu a úst kvůli koronaviru. 

11:43 - Policisté prošetřují oznámení o údajném kupčení s hlasy v jedné z ubytoven ve Slaném na Kladensku. Věc je zatím na začátku a je vedena proti neznámému pachateli, řekla dnes ČTK mluvčí středočeské policie Vlasta Suchánková. Podle serveru Romea.cz kdosi na ubytovně ve Slaném nabízel 1000 Kč za hlas pro hnutí ANO, Suchánková ale zatím žádné konkrétní informace nepotvrdila.

11:12 - Jedním z největších problémů v Česku v souvislosti s volbami je dlouhodobě poměrně nízká účast. K cestě do volebních místností se proto potenciální voliče snaží přimět jak politici, tak známé osobnosti. Dlouhodobě za účast ve volbách lobuje například legendární hokejista Dominik Hašek, internetový tvůrce Mikýř, influencer Johny Machette a další.

10:54 - Před čtyřmi lety vyhrálo volby hnutí ANO před ODS a Piráty. Dále se do Sněmovny dostali zástupci SPD, KSČM, ČSSD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN. Na jižní Moravě dostalo nejvíc hlasů také hnutí ANO před ODS a Piráty.

Odvoleno 🇨🇿 Už teda v pátek večer. Jako 1. místopředsedkyně @kducsl mám jasno a #volimSPOLU. Držím @BenesikOndra palce, ať to u nás ve Zlínském kraji dopadne co nejlépe. @SpoluKoalice @KDUCSL_ZLK pic.twitter.com/yoSh3fHhLp

— Šárka Jelínková (@jelinkovaKDU) October 9, 2021

10:49 - Základní hrubý měsíční plat poslance je nyní 90.800 korun. Pobírá jej však jen "menší část" z 200 zákonodárců, většina z nich zastává i nějakou další funkci, za což jejich příjem úměrně roste (průměrná mzda v ČR v letošním druhém čtvrtletí dosáhla 38.275 korun). Vyšší mzdy pak pobírají místopředsedové Sněmovny (173.200 korun), šéfové výborů (127.800 korun), podvýborů či klubů a jejich zástupci. Nejvyšší plat má předseda dolní komory, a to 243.800 korun. Od příštího roku se mají podle dosud platné úpravy, jejíž osud je ale nejistý, odvíjet od průměrné hrubé měsíční nominální mzdy na přepočtené počty zaměstnanců v celém hospodářství, která je dlouhodobě mírně nižší.

10:29 - Podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) není teď doba na to uvažovat v souvislosti se zdravotním stavem prezidenta Miloše Zemana o užití článku 66 české ústavy. Vystrčil to řekl dnes ráno ČTK v Telči na Jihlavsku, kde hlasoval ve volbách do Poslanecké sněmovny. Článek se zabývá i situací, kdy prezident nemůže ze závažných důvodů svůj úřad vykonávat a jeho pravomoce rozhodnutím Parlamentu přejdou na jiné ústavní činitele.

10:08 - Zaměstnanec radnice v městské části Brno-Žabovřesky omylem v pátek večer zakódoval objekt i s volební komisí. Na místě zasahovali strážníci městské policie. Mluvčí strážníků Jakub Ghanem ČTK řekl, že situace trvala jen chvilku a nikdo nebyl omezený na ústavním právu volit. Volby do Sněmovny začaly v pátek a končí dnes odpoledne.

9:47 - Předseda Přísahy Róbert Šlachta věří, že jeho hnutí překoná ve volbách pětiprocentní hranici pro vstup do Sněmovny. Řekl to dnes novinářům v Pohořelicích na Brněnsku, kde byl volit. Podle Šlachty je pro Přísahu úspěch už jen to, že od lednového založení se dostala "z ulice" do debat mezi největší politické strany. Volby začaly v pátek a skončí dnes odpoledne.

I got Czech citizenship three years ago so this has been my first time voting in a general election. Have to say it felt good! pic.twitter.com/gdIVt71OOO

— Ian Willoughby (@Ian_Willoughby) October 8, 2021

9:21 - "Při nočních kontrolách pečetí volebních místností nebylo zjištěno jejich porušení. Žádné mimořádné události nám nahlášeny nebyly," uvedla na twitteru Policie ČR. "Spolu se začátkem voleb do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR se můžete setkat ve zvýšené míře v okolí volebních místností s policejními hlídkami. Jedná se o opatření, v rámci kterého dohlížíme především na to, aby nebyl narušován průběh voleb," dodali policisté.

8:54 - Stovky až tisíce Čechů se na konci týdne zapojily do voleb do Poslanecké Sněmovny na ambasádách a konzulátech od ruského Jekatěrinburgu po Severní Ameriku. Na některých místech se dnes u volebních místností tvořily fronty, jako například v Bruselu, kde v pátek odvolilo 631 lidí. 

8:31 - Tři stovky Čechů v pátek do 20:00 odevzdaly své hlasy ve sněmovních volbách na české ambasádě v Paříži. ČTK to řekl velvyslanec Michal Fleischmann, podle kterého chodili hlasovat převážně mladí lidé. Konzulka Dana Dedková odhadovala, že celková účast by mohla dosáhnout 800 až 1000 lidí.

8:20 - Ve Fakultní nemocnici Brno odevzdalo za první volební den hlas 112 pacientů. ČTK to řekla mluvčí nemocnice Veronika Plachá. Další budou volit dnes. Desítky pacientů volily i ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně, zhruba dvacítka odevzdala hlas v Nemocnici Znojmo. Volby do Sněmovny začaly v pátek a končí dnes odpoledne.

Pokud dnes vyhrají populisté a extremisté, udělají z nás během několika let nevýznamnou, izolovanou, chudou a ohroženou zemi na východě Evropy. To je něco, co nesmíme v zájmu sebe i našich dětí připustit. Teď jde opravdu o všechno. Běžte proto prosím volit.#volímSPOLU

— Petr Fiala (@P_Fiala) October 9, 2021

8:12 - Vyškovští policisté řešili v závěru prvního volebního dne oznámení voliče na jednu z komisí, která vykonávala činnost bez ochrany dýchacích cest. V tiskové zprávě to dnes uvedl policejní mluvčí Pavel Šváb. Podle něj bude přestupky řešit správní orgán. 

8:09 - Lidé mohou v letošních volbách do Poslanecké sněmovny vybírat z 22 stran a hnutí. O 200 poslaneckých křesel usiluje 5242 kandidátů.

8:05 - Poslední voliči budou dnes moci odevzdat svůj hlas do 14:00, kdy možnost volit podle zákona skončí. Než ale členové okrskové komise volební místnost uzavřou, musejí ještě umožnit hlasování všem, kteří jsou ve volební místnosti nebo před ní. Teprve poté prohlásí předseda okrskové komise hlasování za ukončené. Komise pak začnou sčítat hlasovací lístky a další údaje, jako je například počet voličů. Tyto informace následně postoupí ke zpracování výsledků voleb Českému statistickému úřadu, který výsledky hlasování zveřejní na volebním webu. Volební výsledky budou zveřejňovány průběžně, většina z nich by mohla být známa do pozdního večera.

8:00 - Volební místnosti se opět otevřely. Do 14:00 dnes mohou lidé vybírat nové složení Poslanecké sněmovny. Volební účast se zatím typicky pohybuje mezi 20 až 40 procenty. Některé okrsky ale hlásí, že odvoleno má už více než polovina registrovaných voličů.

Témata: Volby volby 2021