Kroužkování u voleb: Jak funguje?

Volby, ilustrační fotografie.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

8. října 2021 18:40

Ještě pár hodin během dneška a pak do zítřejší 14. hodiny mohou dospělí občané odevzdat svůj hlas ve sněmovních volbách. Své oblíbené kandidáty pak mohou ještě zakroužkovat.

Pod pojmem kroužkování se skrývá udílení preferenčních hlasů. Každý volič má čtyři a může je udělit libovolnému politikovi na kandidátce strany, jejíž lístek následně vloží do obálky. Pokud volič udělí preferenčních hlasů více, počítá se pouze volba strany.

Kroužkování může být letos častější než dříve, protože kandidují dvě koalice složená s více subjektů. Dá se tedy očekávat, že lidé budou preferovat kandidáty jediné ze stran, které koalice tvoří.

Při rozdělování mandátů pak platí, že kandidáti, jimž dalo preferenční hlas alespoň 5 % voličů dané strany, se podle počtu preferenčních hlasů seřadí na začátek výsledného pořadí. Zbývající kandidáti jsou za nimi seřazení dle původního pořadí na kandidátce.

Volby do Poslanecké sněmovny se konají v pátek od 14 do 22 hodin a v sobotu od 8 do 14 hodin. Po uzavření volebních místností začne sčítání hlasů.

Témata: volby 2021 Volby