Babiš či Fiala odevzdali hlas ve volbách, podle premiéra jsou nejdůležitější v historii!

Andrej Babiš odvolil ve sněmovních volbách. (8.10.2021) 4

Autor: stars24.cz, ČTK

8. října 2021 18:00

Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes v 15:30 odevzdal s manželkou Monikou a dcerou Vivien svůj hlas ve sněmovních volbách na městském úřadu v Lovosicích. Novinářům následně řekl, že považuje letošní volby za nejdůležitější v historii České republiky. Zopakoval, že kandiduje naposled. Babiš vede kandidátku hnutí ANO v Ústeckém kraji.

V Lovosicích na předsedu vlády čekaly skupinky příznivců i odpůrců. Současně s premiérovým příjezdem kolem městského úřadu projel automobil s projekcí, kde na videu lidé hovořili o svých blízkých, kteří zemřeli na koronavirus a přičítali za to vinu i vládě a Babišovi. Někteří lidé před úřadem premiéra nazývali například zlodějem, jiní mu přáli štěstí.

"Do neklidného období potřebujeme stabilitu. Neměli bychom teď měnit vládu, aby se pětikoalice dohadovala, kdo bude jaký ministr," řekl Babiš. Pětikoalicí myslel vládu složenou ze dvou předvolebních seskupení Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a Pirátů a STAN. "Když nastoupí, měli by velké problémy se zorientovat v problematice. Kontinuita je důležitá," poznamenal premiér.

S nástupem vlády aktuálně opozičních stran by šlo podle Babiše o návrat ke starým pořádkům. Opět kritizoval Piráty a řekl, že pokud by chtěli měnit kulturu, zvyky a tradice, aktivně by proti tomu bojoval i kdyby už nebyl v politice.

Kampaň podle premiéra byla náročná a bylo v ní plno dezinformací. "Debat bylo nekonečné množství. Jsem strašně rád, že už to skončilo a konečně se dnes vyspím a budu s rodinou," poznamenal Babiš.

Zásadním důvodem, proč se rozhodl kandidovat v Ústeckém kraji, je, že tak učinil jeho protikandidát na premiéra Ivan Bartoš (Piráti). Zároveň Babiš řekl, že ačkoli bydlí ve středočeských Průhonicích, má k Ústeckému kraji podstatně větší vztah.

Fiala: Česko je na křižovatce, je šance ukončit vládu populistů

Česká republika je na křižovatce a má šanci ukončit osm let populistické vlády, řekl dnes u voleb v Brně předseda ODS a lídr jihomoravské kandidátky koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) Petr Fiala. Řekl, že chce vyhrát, aby mělo po volbách Spolu nejsilnější pozici do jednání o nové vládě. Podle Fialy by lidé měli jít k volbám a podpořit změnu, aby nebyla možná vláda populistů s extremisty. Volby do Sněmovny se konají dnes a v sobotu.

Fiala odvolil v ZŠ Zemědělská v Brně, kam přišel s rodinou. "Procenta si netroufám tipovat, ale není to tak důležité. Chceme vyhrát. Ale co pokládám za nejdůležitější, je to, aby lidé podpořili změnu v ČR," řekl novinářům.

"Máme šanci ukončit těch osm let populistické vlády, která nevede k žádným výsledkům, vše se jen zdražuje a nepodařilo se pohnout s ničím podstatným jako například důchodová reforma a další věci," dodal v kritické narážce na nynější menšinovou vládu hnutí ANO a ČSSD.

Lidé podle něj teď mají šanci změnit politiku. "Pokud se nám to nepovede, tak hrozí, že tu budou vládnout populisté s extremisty a s ničím nepohnou a ještě nás budou posouvat na východ a to je něco, co já nechci," řekl předseda ODS a vyzval veřejnost, aby šla k volbám. "Je to obrovské právo a každý hlas má váhu. Ukázalo se, že i velmi málo hlasů mohlo rozhodnout, jakým směrem se bude politika vyvíjet. S velkou pokorou čekám, jak voliči rozhodnou. My jsme tvrdě pracovali, dnes a zítra sklízíme úrodu a zítra (v sobotu) odpoledne uvidíme, jaká ta úroda je," řekl Fiala.

Před čtyřmi lety vyhrálo volby hnutí ANO před ODS a Piráty. Dále se do Sněmovny dostali zástupci SPD, KSČM, ČSSD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN. Na jižní Moravě dostalo nejvíc hlasů také hnutí ANO před ODS a Piráty.

Bartoš vyzval lidi, aby se vrátili Česku budoucnost

Předseda Pirátů Ivan Bartoš dnes při odevzdání hlasu ve sněmovních volbách řekl, že volby jsou šancí vrátit Česku budoucnost. Lidé by ji podle něj měli uchopit, přijít k volbám a nasměrovat Českou republiku dobrým směrem do budoucnosti. Bartoš je lídrem Pirátů v Ústeckém kraji, kde je jedničkou hnutí ANO premiér Andrej Babiš, který se právě proti Pirátům dlouhodobě vymezuje.

Do volební místnosti na základní škole v ulici České mládeže přišel předseda Pirátů s dítětem v náručí a v doprovodu manželky krátce před 15:00. "Teď se rozhoduje, kam bude v následujících letech Česká republika směřovat, jestli to bude i v té postcovidové obnově země, kde nakopneme ekonomiku, začneme sledovat světové trendy, nebo jestli to bude republika, kde se nebude inovovat, kde se bude žít na dluh," uvedl Bartoš. "Já myslím, že nejen mladí lidé, ale i generace starších lidí a generace čtyřicetiletých by měli přijít k volbám," uvedl.

Před Bartošem odvolily v základní škole desítky lidí. Volební účast ve dvou okrscích, jejichž občané tady hlasují, bývá tradičně vysoká, a to kolem 55 procent. Před otevřením místnosti se vytvořila krátká fronta. "Jedu na víkend pryč a potřebuju odhlasovat. K volbám normálně nechodím, ale letos mě k tomu donutila situace. Chci velkou změnu, kdyby to vyšlo, budu ráda," řekla ČTK Iveta Holubová, která přišla volit s manželem.

Témata: Andrej Babiš volby 2021 Petr Fiala (ODS) Ivan Bartoš (Piráti)