Volby 2021: Jak se vyznat ve volebních lístcích a co dělat, když je nemáte?

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

7. října 2021 20:19

Poslední z více než osmi milionů voličů v Česku měli nejpozději v úterý měli dostat hlasovací lístky pro sněmovní volby, které se budou konat tento pátek a sobotu. Co dělat, když je nemáte, a jak se v nich orientovat?

Obálky se sadou lístků, informacemi o způsobu hlasování a adresou volební místnosti lidé dostávají zpravidla do poštovních schránek. Pokud by některý volič lístky nedostal, bude na tom stejně jako Češi žijící v zahraničí.

Stejně jako oni obdrží lístky až ve volební místnosti. Pro voliče v karanténě kvůli koronaviru začalo hlasování už ve středu, mohli tak využít možnost hlasovat z auta na speciálních stanovištích. V zahraničí začalo hlasování už dnes večer, a to kvůli časovému posunu na americkém kontinentu.

Sady hlasovacích lístků nejsou ve všech regionech stejné, i když se do voleb přihlásilo 22 uskupení. Ne všechna ale kandidují v každém z krajů. Největší výběr budou mít voliči v Praze a v Jihomoravském kraji, kde bylo podáno 21 kandidátek. Naopak v Karlovarském, Ústeckém, Libereckém a Královéhradeckém kraji se sešlo po 17 kandidátkách..

Lidé si mohou lístek s preferovanou stranou připravit už doma. Mohou na něm navíc zvýhodnit až čtyři kandidáty zakroužkováním pořadového čísla před jejich jménem. Ve volební místnosti pak dostanou po prokázání totožnosti hlasovací obálku s úředním razítkem. Do ní lístek vloží a následně vhodí do volební urny.

Témata: Volby volby 2021