Zeman měl opět návštěvu z nemocnice! Poté upravil program na pátek!

Miloš Zeman, prezident ČR

Autor: stars24.cz, ČTK

7. října 2021 16:10 | Aktualizováno: 7. října 2021 16:38

Ředitel Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) v Praze a prezidentův ošetřující lékař Miroslav Zavoral dnes odpoledne navštívil Miloše Zemana v Lánech. Důvodem byla plánovaná lékařská návštěva, uvedla mluvčí ÚVN Jitka Zinke. Bližší informace nemocnice s odkazem na zákon neposkytla. Konkrétnější nebyl ani prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Prezidenta, který v září strávil v ÚVN osm nocí, Zavoral podle nemocnice navštívil v lánském zámku už v pondělí. Podle Deníku N mu doporučil jedno- až dvoudenní pobyt v nemocnici, což Zeman odmítl.

"Dnes v odpoledních hodinách se uskutečnila plánovaná lékařská návštěva ředitele ÚVN pana profesora Zavorala u pana prezidenta Miloše Zemana. V souladu se zákonem o zdravotních službách nebude ÚVN poskytovat informace o skutečnostech souvisejících s poskytováním zdravotní péče," uvedla Zinke. Zavoralovou specializací je gastroenterologie

Ovčáček bližší informace k návštěvě Zavorala v Lánech neuvedl. "Jde o plánovanou návštěvu, tedy nic mimořádného," sdělil ČTK.

Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes v rozhovoru pro Rádio Impuls řekl, že o zdravotním stavu prezidenta republiky je informován. Zeman podle něj nemá chuť k jídlu, nemá dostatek živin, a právě to nyní řeší Zavoral, s kterým ve středu ráno předseda vlády hovořil. Další detaily o Zemanově zdravotním stavu Babiš nemá, neví tedy, zda má prezident problémy s játry, jak se objevilo v médiích. S prezidentem by se měl Babiš setkat v neděli odpoledne, dodal. V pátek a sobotu čekají Česko sněmovní volby.

Zemanův zdravotní stav je v posledních dnech v centru pozornosti kvůli spekulacím o jeho zhoršení. Pražský hrad odmítl tvrzení, že je Zeman ve vážném stavu. V Lánech se podle zástupců Kanceláře prezidenta republiky připravuje na povolební vývoj a na udělování státních vyznamenání 28. října.

Spekulace o prezidentově zdravotním stavu Pražský hrad označil za dezinformace a lži. Deník N a Český rozhlas-Radiožurnál ve středu s odvoláním na sedm důvěryhodných zdrojů uvedly, že Zeman trpí ascitem, tedy hromaděním vody v břiše kvůli problémům s játry. Zdravotní problémy prezidenta s jaterními potížemi spojil i bývalý prezident Václav Klaus. Kancléř Vratislav Mynář ve středu ČTK řekl, že hospitalizace prezidenta není v plánu. Zeman podle něj v pátek odvolí. V neděli pak vystoupí s povolebním hodnocením v diskusním pořadu CNN Prima News.

Hrad se ve středu ohradil proti vyjádření bývalé ministryně pro lidská práva, psychiatričky Džamily Stehlíkové, podle které Zemanovy zdravotní problémy souvisí s alkoholickou jaterní cirhózou. Zeman chce Stehlíkovou zažalovat a se stížností se hodlá obrátit také na Českou lékařskou komoru. Stehlíková v reakci vyzvala Pražský hrad, aby vystoupilo lékařské konzilium, které zveřejní informace o zdravotním stavu prezidenta.

Zeman v září strávil osm nocí v Ústřední vojenské nemocnici. Pražský hrad zprvu důvody hospitalizace nekomentoval, později označil prezidentův pobyt v nemocnici za rekondiční. Mluvčí Hradu sdělil, že lékaři prezidenta v prvních dnech podrobili několika vyšetřením, že nenalezli život ohrožující problémy a že zjistili, že trpí mírným vyčerpáním a dehydratací. Proto dostával infuze. Bezprostředně po propuštění pokračoval Zeman ve svém pracovním programu v Lánech.

Zeman bude volit v Lánech, doporučil mu to lékař

Prezident Miloš Zeman bude na doporučení svého ošetřujícího lékaře Miroslava Zavorala volit v pátek na zámku v Lánech. Upraven bude i další prezidentův program. ČTK to dnes sdělil Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

Ředitel Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) Zavoral dnes Zemana navštívil v Lánech, podrobnosti o zdravotním stavu prezidenta ÚVN ani Pražský hrad po lékařské kontrole nezveřejnily. Zdravotní stav prezidenta je v posledních dnech ostře sledován, a to i kvůli významné roli, kterou prezident má při sestavování nové vlády.

Ovčáček uvedl, že Zavoral Zemanovi nedoporučil, aby využil možnosti volit ve volební místnosti. "Prezident republiky toto doporučení vyslyšel. Na základě doporučení profesora Miroslava Zavorala bude upravován i další program prezidenta republiky," uvedl Ovčáček.

Témata: Miloš Zeman