Strach z leukémie? Ovčáček řekl pravdu o Zemanově zdraví

Miloš Zeman na Parlamentním shromáždění Rady Evropy

Autor: Jan Novák, stars24.cz

12. října 2017 13:56 | Aktualizováno: 13. října 2017 1:02

Poradce Miloše Zemana Martin Nejedlý se zastal prezidenta a tvrdí, že dotazy na jeho zdraví za zoufalou snahu vyhrabat na Zemana nějakou špínu. Spekulace vyvolaly třeba záběry ze Štrasburku, kde Zeman vrávoral a působil dezorientovaně.

Nejedlý tvrdí, že je Zeman po prázdninovém odpočinku v Lánech v dobré kondici. Poukazuje na to, že nedávno podstoupil komplexní vyšetření. „Sice je známo, že pan prezident nerad chodí k lékaři, i třeba takový odběr krve je pro něj poněkud problematický, ale bylo mu odebráno krve dost na to, aby mohly být všechny testy provedeny,“ prozradil.

Tohle je… vlastně taky smutný. #zeman pic.twitter.com/oKArluMyej

— Karel Hejkal (@hokic) 10. října 2017

„Nechci hovořit o detailech, ale musím říct, že bych chtěl být v takové kondici jako pan prezident. Jen pro příklad: krevní tlak 120 na 80 bez medikace, to je něco, co mu můžu závidět. Všechny ukazatele byly takové, že nás to zbavilo obav či strachu, že je zapotřebí něco řešit. Zůstává jediné téma – neuropatie –, ale každý průměrně vzdělaný člověk ví, že léčba neuropatie není možná,“ uvedl pro server Neovlivni.cz Nejedlý.

Odmítá také, že by prezident nevypadal dobře, když se v srpnu po delší době objevil a veřejnosti. „Byl odpočatý, pohublý, protože začal velmi dobře a pravidelně jíst. Měl čas sám pro sebe, na procházky, plavání, rotoped a najednou je jiný člověk,“ popisuje poradce. Poukazuje, že od té doby absolvoval celou řadu zahraničních cest i návštěvy krajů a další aktivity na Hradě. „Musím říct, že tento program opravdu mohl, a také se to stalo, nechat na panu prezidentovi stopy,“ přiznal.

Uvedl také, že dotazy na Zemanovo zdraví přicházejí neustále ze všech stran. „Zkrátka je to uměle vytvořená bublina. Já říkám jednu věc: Ano, pan prezident absolvoval program, který na něm zanechal něco, z čeho můžeme usuzovat, že pan prezident byl unavený,“ tvrdí.

„Mě znepokojuje, kolik drzosti, nelidskosti je v novinářích, že jedno jediné téma, které se hrálo, je zdraví pana prezidenta. Já si to překládám tak, že nic jiného na něj není. Takže když se rozeběhne diskuse, zda prezident bude kandidovat, je tu na stole okamžitě téma, jak dát voličům najevo, že prezident už nemá být zvolen. A to téma je, že se začne zpochybňovat jeho zdraví. Řekl bych, že to je amorální,“ dodal.

Témata: Miloš Zeman prezidentské volby 2018