Andrej Babiš by měl pomoct všem Afgháncům, kteří pracovali pro Česko. Zvažují sebevraždu, tvrdí iniciativa

Andrej Babiš

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

15. srpna 2021 20:09

Členové iniciativy Zachraňme tlumočníky vyzvali premiéra Andreje Babiše (ANO), aby pomohl všem Afgháncům, kteří pracovali pro český stát. Někteří z bývalých tlumočníků pomáhajících českým vojákům podle spolku Vlčí máky, který je součástí iniciativy Zachraňme tlumočníky, čekají před kábulským letištěm na pomoc.

Někteří z nich zvažují sebevraždu, aby se vyhnuli mučení Tálibánu, uvedl spolek na facebooku. K větší pomoci pro spolupracovníky české armády vyzvali i někteří zástupci opozice. Podle ministra obrany Lubomíra Metnara (za ANO) se pomoc týká tlumočníků s platným kontraktem, kteří prošli bezpečnostní prověrkou. Spolupracovníci z dřívějšího období tak na pomoc nedosáhnou.

Zástupci spolku dnes odpoledne na facebooku uvedli, že jsou nadále v kontaktu se 12 tlumočníky. Někteří z nich byli svoláni na kábulské letiště, další nabídku pomoci nedostali. "Jeden tlumočník se nemůže na letiště dostat. Padá mobilní síť, takže mnozí panikaří, že se jim z ambasády nedovolají. Další se bojí, že nejsou na seznamu (neobdrželi hovor), a uvažují dokonce o sebevraždě jako úniku před mučením Tálibánem, který už je i ve městě," uvedl spolek. Vyzval ministerstvo obrany, aby všem zavolalo a odmítnutí jim oznámilo. "Aby nečekali doma nebo před letištěm, ale mohli vyhledat úkryt," napsali zástupci spolku. Vyzvali Babiše, aby do Afghánistánu vyslal co nejvíce letadel a na palubu byli puštěni všichni, kteří pro ČR pracovali.

Bývalý příslušník speciální jednotky Vojenské policie (SOG) Lumír Němec, který v Afghánistánu působil, dnes ČTK potvrdil, že někteří z tlumočníků, se kterými je v kontaktu on nebo iniciativa Zachraňte tlumočníky, nabídku pomoci nedostali.

On sám je v kontaktu se dvěma bývalými spolupracovníky armády, kteří byli zařazeni do přesídlovacího programu, který byl ale asi před čtyřmi lety zrušen. Němec již dříve řekl, že tehdy absolvovali bezpečnostní prověrku. "Ti lidé jsou teď v Kábulu před letištěm a absolutně nevědí, co s nimi bude," poznamenal.

Metnar dnes na twitteru uvedl, že Česko je v kontaktu se všemi afghánskými tlumočníky, kterých se týká záchranný program. Pokud někdo z afghánských spolupracovníků české armády kontaktován nebyl, zřejmě mu dávno skončil kontrakt s armádou a program se na něj nevztahuje, nebo neprošel bezpečnostní prověrkou.

"Vyzývám vládu, ať se začne chovat lidsky, zodpovědně, v tradici zahraniční politiky, kterou se tady snažil nastolit Václav Havel. Pomozme afghánským spojencům!" napsal na twitteru předseda STAN Vít Rakušan.

Kvůli postupujícímu Tálibánu se pokoušejí z Afghánistánu dostat lidé, kteří v posledních letech spolupracovali s koaličními vojsky. Obávají se o život svůj i svých rodin. Kábul ještě ráno ovládala afghánská vláda, během dne ale na jeho předměstí dorazili bojovníci islamistického hnutí Tálibán, později bez odporu postoupili dále do města. Prezident Ašraf Ghaní zřejmě odletěl do Tádžikistánu.

Témata: Andrej Babiš Afghanistán