Valorizace důchodu 2022: Objevují se různé návrhy, jak zvýšit penze!

Peníze na důchody, ilustrační fotografie

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

15. července 2021 12:55 | Aktualizováno: 16. července 2021 21:56

O kolik a jakým způsobem zvýšit důchody? Vzhledem k blížícím se volbám do Sněmovny je to otázka, kterou se zabývá každá politická strana. Proto se objevily nejrůznější návrhy.

Ještě do konce července by se mohli poslanci zabývat ve třetím čtením návrhem vlády Andreje Babiše (ANO) na dodatečné zvýšení důchodů od ledna o 300 korun nad rámec zákonné valorizace.

V uplynulých dnech ale zaznělo od politiků více návrhů na zvýšení penzí. Tisícikorunový příspěvek by chtěli seniorům vyplatit Piráti, kteří i přišli s plánem, kde na to vzít peníze.

"Společnosti, které vlastní člen vlády, nebudou získávat dotace a veřejné zakázky. Stát ušetří miliardy, kterými podpoříme například seniory. Poslanci se mohou rozhodnout. Buď přispějí občanům, nebo agrobaronovi," uvedli na twitteru.

Koalice Spolu naopak už před měsícem jasně formulovala stanovisko k vládnímu návrhu na zvýšení nad rámec valorizace. "11 miliard korun není zanedbatelná částka. Kdo to zaplatí? Naše děti a naši vnuci. Takhle si spravedlivé důchody nepředstavujeme," podotkli její zástupci. 

Témata: důchody