Vláda tvrdě narazila! Soud jí zrušil další opatření!

Andrej Babiš

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

14. června 2021 16:42

Pražský městský soud dnes zrušil část opatření ministerstva zdravotnictví, podle kterého je možné z některých zemí před návratem do České republiky individuální dopravou vyžadovat negativní test na covid-19. Pro návrat veřejnou dopravou povinnost zachoval.

V tiskové zprávě to uvedl soudce Štěpán Výborný. Podstoupit test na covid-19 před vstupem na území Česka při cestě individuální dopravou je nyní nutné jen při návratu ze zemí s velmi vysokým rizikem nákazy, tedy těch, které spadají do tmavě červené kategorie. Opatření soud zrušil k 17. červnu.

Zrušení se týká části ochranného opatření ministerstva zdravotnictví z 28. května. "Soud shledal, že v případě návratu občana individuální dopravou lze sledovaného cíle, tj. ochrany veřejného zdraví, dosáhnout i mírnějšími prostředky, než je povinné absolvování testu u akreditované laboratoře před návratem do České republiky," uvedl Výborný. Povinný test podle soudu v takovém případě představuje nepřiměřené omezení práva na svobodný vstup na území České republiky, které zaručuje každému občanovi Listina základních práv a svobod.

V případě návratu veřejnou hromadnou dopravou však soud povinnost zachoval. "Soud přihlédl především k nutnosti minimalizace rizika rozšíření nákazy covid-19 a zavlečení různých forem mutací onemocnění," vysvětlil Výborný. Pro soud bylo podle něj zásadní, že test není vyžadován z důvodu vstupu občana na území Česka, nýbrž proto, že se bude delší dobu pohybovat ve vysoce rizikovém prostředí - hromadném prostředku - v němž se může nákaza šířit.

Témata: soudy Vláda ČR Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Andrej Babiš