Nedůvěra vládě opozici neprojde! Komunisté nepodpoří nikoho

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

3. června 2021 19:51

Sněmovna dnes jedná osm hodin o návrhu části opozice na vyslovení nedůvěry menšinové vládě ANO a ČSSD premiéra Andreje Babiše (ANO). Debatu provázela i polemika mezi poslanci opozice a poslanci ANO, kteří kabinet hájili a zpochybňovali vyvolání hlasování čtyři měsíce před sněmovními volbami. Na vystoupení ještě čeká desítka poslanců.

Prvních zhruba pět hodin vystupovali v diskusi jen řečníci s přednostním právem. Na řádně přihlášené poslance se dostalo až před 15:30, když se předsedkyně branného výboru Jana Černochová (ODS) věnovala armádním nákupům. Uvedla, že hnutí ANO vede ministerstvo obrany osm let obranu a většinu z nich podle ní promrhalo. Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) se vůči kritice ohradil. Uvedl, že za jeho působení ministerstvo uzavřelo 35.000 smluv za 112 miliard korun a 90 procent částky má jít českému obrannému průmyslu.

Poslanec ODS Jakub Janda označil kabinet za přehlídku nedostatku kompetentnosti a přemíry chaosu. Poslanec TOP 09 Jan Jakob zase kabinet vinil z rozpočtové nezodpovědnosti. "Tato vláda je vláda ztracené budoucnosti," uvedl. Spory se pak vedly například o to, jak vláda zvládla nebo nezvládla koronavirovou krizi, i o kroky opozice. "Mám toho plný zuby, že opozice nepřicházela s konstruktivními návrhy, lžete tady všichni od Babiše po (poslance ANO Patrika) Nachera," prohlásil lidovec Marek Výborný.

"Nenacházíme žádný důvod, proč bychom měli tuto vládu podpořit," uvedla Zuzana Majerová Zahradníková (Trikolóra). Kabinet se za epidemie podle ní schovával za skupinku nikým nevolených a jednostranně zaměřených odborníků, způsobil rozvrat ekonomiky a vyrobil ztracenou generaci dětí. Další opoziční strany Majerová Zahradníková zkritizovala za to, že podle ní promarnily příležitost vyslovit vládě nedůvěru, když to bylo aktuální.

Už nyní je v podstatě jasné, že kabinet i třetí hlasování o vyslovení nedůvěry přečká díky postoji KSČM, neboť její poslanci opustili jednací sál. Zbytku opozice tak budou pro pád vlády chybět hlasy.

Témata: Poslanecká sněmovna opozice Vláda ČR