Česko opět dělá ostudu? Covid pas zavádí jeden stát za druhým, jen u nás...

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

31. května 2021 10:45

Ministerstvo zdravotnictví trvá na uzákonění certifikátů o očkování proti covidu-19, negativním testu nebo prodělaném onemocnění. Poslanci ale nynější verzi odmítli schvalovat zrychleně a vyvstaly otazníky, zda má šanci na přijetí do říjnových voleb. Zavedení covid pasů přitom žádá Evropská unie a v evropských státech se k nim přistoupí už do léta.

Slovensko umožní svým obyvatelům využívat takzvané covidové pasy, které připravuje EU pro usnadnění cestování přes hranice, i v digitální podobě prostřednictvím mobilní aplikace. Kromě toho stát dá k dispozici další aplikaci na kontrolu zmíněných dokumentů. Slovensko počítá se startem svých covidových pasů 26. června.

Irsko přijme takzvaný covidový pas, který tamním občanům umožní volný pohyb po EU, o něco později, a to 19. července. S dokladem o očkování budou moci do země přicestovat i lidé mimo unijní blok, včetně Británie a Spojených států.

Naopak Řecko se chystá zavést covidové pasy před 1. červencem, kdy mají začít platit unijní pravidla pro toto potvrzení usnadňující cestování v rámci EU.

Společný evropský rámec pro vydávání a ověřování certifikátů o očkování, testování a prodělání nákazy nazvaný Digitální zelený certifikát má EU vydat přímo účinným nařízením. Čeští poslanci ale mají problém.

Vadí jim například, že úřady by mohly podmínit certifikátem účast lidí na veřejných i soukromých akcích nebo jejich vstup do různých provozoven. Prokazovali by se organizátorům, provozovatelům či pověřeným osobám. Jejich zavedení je tak zatím v nedohlednu.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)