Hamáček má problém: Výměnou za Sputnik chtěl údajně tajit Vrbětice!

Jan Hamáček a Andrej Babiš oznámili, že za výbuchem mohou být Rusové.

Autor: stars24.cz, ČTK

4. května 2021 19:33

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) chtěl podle serveru Seznam Zprávy při své nedávné neuskutečněné cestě do Moskvy vyměnit informace související s útokem na muniční sklady ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 za dodávky vakcíny proti covidu-19 Sputnik V. Hamáček informace ostře odmítl s tím, že je připraven okolnosti cesty poslancům vysvětlit.

Část opozice jej vyzvala k demisi. Sněmovna o případu začala v utajeném režimu odpoledne jednat za účasti šéfů tajných služeb či nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana.

Seznam Zprávy s odkazem na své zdroje uvedly, že Hamáček chtěl do Moskvy vyrazit s plánem "vyměnit mezinárodní skandál" za dodávky Sputniku V a možnost, že by se v Praze uskutečnil summit amerického a ruského prezidenta. Hovořit o tom měl 15. dubna na schůzce, které se zúčastnili velvyslanec v Rusku Vítězslav Pivoňka, šéf Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Marek Šimandl, ředitel Vojenského zpravodajství (VZ) Jan Beroun a policejní ředitel Jan Švejdar. Na závěr dorazil také žalobce Zeman.

Hamáček informace důrazně popřel, zpráva severu Seznam Zprávy je podle něj plná lží a spekulací. Uvedl, že v žádném okamžiku se neplánoval "jakýkoliv výměnný obchod s Ruskem". "Tyto ničím nepodložené spekulace poškozují zájmy České republiky a nahrávají zájmům cizí moci," uvedl Hamáček. Tajné služby podle něj o zapojení ruských agentů do výbuchů ve Vrběticích informovaly své adresáty 7. dubna, ale ve stejnou chvíli jim sdělily, že s informacemi pracují některá média. Podle Hamáčka je tak konstrukce serveru nesmyslná, protože vicepremiér de facto neměl Rusům co nabídnout a slíbit.

Pokud by se informace o Hamáčkově plánu potvrdily, měl by vicepremiér podle řady opozičních stran rezignovat. Opozice před zasedáním Sněmovny apelovala na to, aby komora záležitost projednala bezodkladně v tajném režimu a zabývaly se jí také příslušné výbory a komise. Poslanci po odpoledním začátku schůze na návrh koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) odsouhlasili, že záležitost projednají. Později schválili i uzavření bodu veřejnosti kvůli tomu, že zaznějí utajované skutečnosti.

Mimořádným bodem se začala zabývat Sněmovna po 16:00. Na jednání kvůli tomu dorazili Šimandl, Beroun, ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka, Zeman a Švejdar. Zeman dnes ČTK sdělil, že při schůzce s Hamáčkem rozhodně nenabyl dojmu, že by chtěl vicepremiér kauzu Vrbětice jakýmkoliv způsobem utlumit nebo ukončit. "V době, kdy jsem na schůzku dorazil, bylo jasné, že se žádná cesta do Ruska neuskuteční. Tuto věc jsem tedy považoval za vyřešenou," popsal.

Sněmovna před projednáváním tajného bodu přerušila přenos ze sálu, pořizován nebude ani stenozáznam. V sále nemohou být zařízení schopná záznamu, jako jsou mobilní telefony, notebooky nebo takzvané chytré hodinky. Za zavřenými dveřmi jednají poslanci zřídka. V minulosti se neveřejně projednávalo například zapojení ČR do integrovaného systému protivzdušné obrany NATO nebo vyslání jednotky speciálních sil do Afghánistánu. Před pěti lety poslanci neveřejně projednávali případ úniku informací z Bezpečnostní rady státu ohledně propuštění pětice Čechů zadržovaných v Libanonu, v březnu 2018 pak probírali situaci Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS).

Hamáček ve středu 14. dubna oznámil, že odletí v pondělí 19. dubna do Moskvy jednat o dodávkách ruské vakcíny. Cestu, kterou kritizovali premiér Andrej Babiš (ANO) i opozice, pak zrušil. Později ji označil za zastírací manévr kvůli postupu ČR po zveřejnění informací o kauze Vrbětice. Babiš by se k cestě měl na uzavřeném jednání Sněmovny rovněž vyjádřit. Dopoledne Právu řekl, že o žádné schůzce na vnitru neví. "Dozvěděl jsem se o tom z médií. Podle mě je dobře, že se cesta (do Moskvy) neuskutečnila," uvedl Babiš.

Kabinet kvůli informacím orgánů činných v trestním řízení a tajných služeb o zapojení agentů GRU do explozí 17. dubna oznámil, že ČR vyhostí 18 pracovníků ruské ambasády v ČR. Rusko reagovalo vyhoštěním 20 zaměstnanců českého velvyslanectví v Moskvě. Později česká diplomacie informovala o nuceném odchodu dalších ruských diplomatů z Česka do konce května a Rusko oznámilo, že přechází v počtech pracovníků ambasád "na striktní paritu".

Témata: Jan Hamáček výbuch ve Vrběticích na Zlínsku Vláda ČR opozice Rusko