Zeman se po projevu rozjel: Nemám je rád! Dělají víc škody než užitku!

Miloš Zeman, prezident ČR

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

25. dubna 2021 12:02

Miloš Zeman by uvítal, aby na velvyslanectví byli odborníci na ekonomickou a kulturní spolupráci, ne 18 špionů. Řekl to v rozhovoru po svém projevu ke kauze Vrbětice s tím, že zpravodajské důstojníky nemá rád, protože dělají více škody než užitku.

Na dotaz moderátorky později prezident uvedl, že nebyl v posledních dnech v kontaktu s ruskou stranou, a pokud ví, ani jeho spolupracovníci v kontaktu nebyli. Pochybuje, že Rusové agenty vydají. "To, že by nám Rusové agenty vydali, nebo umožnili jejich výpověď, bych uvítal, ale pochybuji o tom," uvedl. Reakci Ruska na vypovězení českých diplomatů vnímal podle svých slov negativně, protože nic neprovedli.

"Ač podporuji korektní vztahy se všemi významnými zeměmi, je zapotřebí, aby Ruská federace za tento případný teroristický čin zaplatila například neúčastí v tendru na Dukovany. Pokud naopak podezření bude vyvráceno, pak z toho vyplývá, že šlo o zpravodajskou hru, která může mít vážné důsledky pro náš vnitřní politický život. Počkejme tedy bez hysterie a spekulací na výsledky vyšetřování a poté teprv rozhodněme," uvedl prezident.

V rozhovoru po projevu prezident na konstatování, že vláda už přijala v pondělí usnesení, že se Rosatom nebude účastnit bezpečnostního posouzení tendru na dostavbu Dukovan, uvedl, že proti tomu nic nemá. "Samozřejmě za předpokladu, že to Rusové skutečně udělali, ale nezapomeňte, že o tom tendru bude, jak říká i premiér Babiš, rozhodovat až budoucí vláda po volbách," řekl.

Témata: Miloš Zeman Rusko výbuch ve Vrběticích na Zlínsku