Češi se bouří! Politikům nedůvěřují, poslanci totálně propadli!

Ilustrační foto

Autor: ČTK, stars24.cz

3. dubna 2018 12:29

Důvěra v prezidenta Miloše Zemana v březnu klesla o šest procentních bodů na 50 procent. Vládě Andreje Babiše nyní důvěřuje 35 procent občanů, zatímco v únoru to bylo 38 procent. Hejtmani se těší důvěře 41 procent respondentů, minulý měsíc jim věřilo 44 procent dotázaných. Ukázal to průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Nejvíc lidí dál věří starostům (63 procent) a obecním zastupitelstvům (62 procent). Krajským zastupitelům věří 45 procent Čechů, Senát je nyní důvěryhodný pro 32 procent účastníků průzkumu. Nejhůře je na tom Poslanecká sněmovna, důvěřuje jí jen 27 procent oslovených, což je o pět procentních bodů méně než v březnu.

Oproti loňskému březnu si prezident pohoršil o pět procentních bodů. "Důvěra prezidentovi roste a nedůvěra klesá s narůstající spokojeností se současnou politickou situací, s posunem po škále politické orientace od pravice k levici a rovněž se stoupajícím věkem," uvedl soc.cas.cz. 

Krajská zastupitelstva si za uplynulý rok polepšila o sedm procentních bodů a senátoři o čtyři procentní body. Důvěra v ostatní instituce se v meziročním srovnání výrazně nezměnila.

S politickou situací je nyní spokojeno jen 18 procent občanů, 30 procent není spokojeno, ani nespokojeno a téměř polovina lidí (49 procent) vyjádřilo nespokojenost. V porovnání s únorem vzrostl podíl nespokojených o šest procentních bodů. Oproti loňskému květnu, kdy vrcholila vládní krize, ovšem nespokojenost s politickou situací klesla o 18 procentních bodů. Aktuální výsledek je srovnatelný s tím, jak politickou situaci veřejnost hodnotila před rokem.

Témata: češi průzkumy Poslanecká sněmovna