Petříček skončí na ministerstvu! Kdo ho nahradí?

Tomáš Petříček

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

11. dubna 2021 21:47

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček (ČSSD) se na dnešní večerní schůzce s předsedou strany a vicepremiérem Janem Hamáčkem dozvěděl o svém odvolání z vlády. Petříček to bez bližších informací sdělil na dotaz ČTK. Hamáček na dotaz ČTK nereagoval.

Podle spekulací médií i podle neoficiálních informací ČTK má Petříčka ve funkci nahradit současný ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) a na jeho místo má přijít poslanec ČSSD Jan Birke.

"Mohu potvrdit, že jsem se na schůzce s Janem Hamáčkem dozvěděl o svém odvolání," napsal Petříček v textové zprávě. Prezident Miloš Zeman dnes řekl v rozhovoru pro Blesk.cz, že nebude oddalovat Petříčkovo odvolání, navrhne-li ho premiér Andrej Babiš (ANO). Podle informací ČTK má záměr v pondělí oznámit Hamáček na tiskové konferenci, vlastní výměna v čele resortu se má uskutečnit až v dalších dnech.

Zeman o změnu v čele diplomacie usiluje dlouhodobě. Petříček míní, že prezidentovi vadí kvůli upozorňování na bezpečnostní rizika tendru na stavbu bloku v Jaderné elektrárně Dukovany či odmítání očkování necertifikovanými ruskými či čínskými vakcínami.

Poslanec Birke je podle dnešního Zemanova vyjádření mnohem zkušenější než starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda (ČSSD), kterého Zeman v roce 2019 odmítl ministrem kultury jmenovat. Šmarda se nakonec nominace vzdal a novým šéfem resortu se stal Zaorálek. Ten dřív řídil i ministerstvo zahraničí.

Petříček v pátek neuspěl ve volbě předsedy ČSSD, v níž kandidoval proti Hamáčkovi. Hamáček poté uvedl, že žádnému ministrovi nedává "bianco šek" až do sněmovních voleb. Petříček poté novinářům řekl, že s vicepremiérem Hamáčkem nehovořil o spekulacích ohledně svého konce ve funkci. Dodal, že na funkci nelpí. S Hamáčkem se sešel až dnes.

Témata: Tomáš Petříček Lubomír Zaorálek ministerstvo zahraničí