Povolení cestování a vycházení se blíží! Babiš ohlásil KONEC NOUZOVÉHO STAVU!

Andrej Babiš

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

4. dubna 2021 18:19 | Aktualizováno: 4. dubna 2021 22:00

Nouzový stav v Česku skončí 11. dubna, prodlužovat se nebude. V rozhovoru pro servertn.czto dnes potvrdil premiér Andrej Babiš. Od 12. dubna tak přestane platit omezení cest mezi okresy i zákaz nočního vycházení. Nouzový stav platí v Česku kvůli epidemii nového koronaviru nepřetržitě od loňského 5. října a byl několikrát prodloužen.

"Faktem je, že nouzový stav končí, prodlužovat ho nebudeme, pojedeme podle pandemického zákona," řekl Babiš serveru tn.cz. Na dotaz, zda to znamená, že od 12. dubna skončí například omezení cestování mezi okresy nebo zákaz nočního vycházení odpověděl, že je tomu přesně tak.

Na nouzový stav se váže většina vládních protikoronavirových restrikcí. Zcela závislé je na něm omezení volného pohybu lidí.

Menšinová vláda ANO a ČSSD chtěla ještě koncem března ponechat stav nouze do 27. dubna. Poslanci jí ale umožnili jeho prodloužení jen do 11. dubna.

Minulý týden navíc Sněmovna na návrh Pirátů a koalice ODS, KDU-ČSL a TOP 09 vyzvala vládu, aby opatření omezující pohyb obyvatel v rámci okresů i kontroly občanů na hranici okresů ukončila už v úterý 6. dubna.

Cestování mimo okres bydliště je v Česku kvůli epidemii výrazně omezené od začátku března. Výjimku mají lidé cestující do práce, na úřad nebo k lékaři. Zakázané je také vycházení mezi 21:00 a 05:00.

Koncem února a počátkem března, kdy zpřísněná protiepidemická opatření začala platit, přibývalo v Česku opakovaně přes 14.000 nově potvrzených případů covidu za den. Zhruba od prvního březnového týdne ale začaly denní nárůsty v mezitýdenním srovnání klesat a v tomto týdnu připadá v průměru 5838 nově potvrzených případů na jeden den.

Témata: Vláda ČR Andrej Babiš