Robert Plaga promluvil o návratu dětí do škol! Nemá dobré zprávy!

Robert Plaga

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

13. března 2021 12:34 | Aktualizováno: 13. března 2021 22:00

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) zatím neví, jak a kdy se budou vracet žáci do škol. Bude podle něj záležet na rozhodnutí epidemiologů, východiskem by mohl být protiepidemický systém PES.

Vyšší prioritu by v něm ale nově mělo mít více ročníků prvního stupně základní školy, ne jen první a druhé třídy. 

"Jaká budou schémata uvolnění, tak férově říkám, že nevím. Pokud bych měl využít zkušenosti z minulého jara, tak se osvědčily čtrnáctidenní rozestupy (uvolňování)," řekl ministr.

Dodal, že konkrétní plán návratu školáků do tříd očekává od epidemiologů. "Budeme se bavit o proveditelnosti. Scénář nemůže určovat ministr školství," míní Plaga.

Očekává, že scénář návratu bude podobný jako loni na jaře. Doplnil, že ministerstvo považuje za hlavní prioritu už od podzimu prezenční výuku prvních a druhých tříd.

Dosud také Plaga prosazoval přednostní návrat deváťáků a maturantů, a to kvůli přípravě na jarní přijímací a maturitní zkoušky. Vzhledem k tomu, že se jejich termíny už přiblížily, dal by teď ministr přednost mladším školákům ze třetích, čtvrtých a pátých tříd.

"Pokud se nám tady nachyluje čas tak, že přijímačky a maturity se už blíží, dovolil bych si zvýšit prioritu zbývajících tříd prvního stupně," řekl Plaga. Dodal, že ministerstvo spolu s experty pracuje i na různých modelech, kdy by se žáci rozdělili a ve škole se střídali.

Témata: Robert Plaga