Zeman se pustil do Čechů odmítajících očkování, označil je za DEMENTNÍ! Blatného sestřelil!

Miloš Zeman

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

28. února 2021 12:47

Prezident Miloš Zeman očekává, že epidemie nemoci covid-19 skončí letos v září. Zdůvodňuje to tím, že podle jeho odhadu bude nejpozději tou dobou proočkována velká většina populace, tedy všichni, kteří to chtějí. "A já věřím, že ta lehce dementní skupina, která to nechce, změní svůj názor. A v tomto okamžiku pandemie skončí," řekl dnes Zeman televizi CNN Prima News.

Zeman v souvislosti s obavami lidí z vakcíny vyzval k důvěře odborníkům. "Málo vyzkoušená vakcína je vakcína, která neprošla certifikací. A vakcíny, jimiž se nyní očkuje, vesměs byly schváleny Evropskou lékovou agenturou," řekl.

Zeman také poukázal na to, že nejde o první případ očkování. Připomněl například tuberkulózu, černý kašel nebo neštovice. Na tyto nemoci očkování zabralo, a to je podle něj důvod očekávat, že zabere i nyní.

Zeman: Blatného je mi líto, kdyby si odpočinul, bylo by to dobře

Prezidentu Miloši Zemanovi je líto ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO). Pozoruje na něm syndrom vyhoření. Kdyby si ministr odpočinul, možná by to bylo k dobrému. Zeman to dnes řekl televizi CNN Prima News.

"Ale znova opakuji, nebyl to špatný ministr. Udělal kus práce. A teď mně připadá, že už je velmi, velmi unavený," odpověděl prezident na dotaz, zda by měl Blatný skončit. Dodal však, že změna ve vládě je v kompetenci premiéra Andreje Babiše (ANO). Řekl, že pokud mu premiér nějaký návrh změn ve vládě předloží, pak mu bez váhání rád vyhoví.

Babiš v pátek na tiskové konferenci po jednání vlády vyloučil možnost, že by do konce března měli skončit ministři zdravotnictví Blatný a zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) a že by si tyto resorty vyměnily ANO a ČSSD.

"Mně je ho líto. Já už jsem mu to říkal, říkal jsem při jeho jmenování, že přichází z parku do džungle a ta džungle ho sežrala," řekl Zeman na adresu Blatného. Dodal, že by bylo sprosté se Blatnému posmívat. "Já vzhledem k některým jeho tiskovým konferencím na něm pozoruji syndrom vyhoření," uvedl. "Takže soucit, poděkování za vykonanou práci. Ale na druhé straně vidět k smrti vyčerpaného člověka, je smutné. A kdyby si odpočinul, možná, že by to bylo k dobrému," míní Zeman. "Ale znova opakuji, nebyl to špatný ministr. Udělal kus práce. A teď mně připadá, že už je velmi, velmi unavený," dodal.

Lékař a docent v oboru pediatrie Blatný je ministrem od konce loňského října. Nahradil svého předchůdce Romana Prymulu, který skončil kvůli tomu, že byl pozdě večer spolu s dalšími lidmi v restauraci, ačkoli byly restaurace v danou dobu kvůli epidemii uzavřené. O Prymulovi Zeman uvažuje jako o svém neplaceném poradci.

Zeman zvažuje, že by se Prymula stal jeho neplaceným poradcem.

Zeman zvažuje, že by se jeho neplaceným poradcem stal bývalý ministr zdravotnictví a epidemiologi Roman Prymula. Považuje ho za odborníka. Řekl to dnes televizi CNN Prima News. Potvrdil, že se na Prymulu zlobil kvůli jeho nedávné přítomnosti na fotbalovém zápase pražské Slavie.

"Já uvažuji o tom, že by byl můj neplacený poradce. Protože jako odborník je vynikající, a jak správně říká pan premiér, tak jeho sociální inteligence - viz ten fotbal - není úplně vynikající," poznamenal. "Já s ním budu spolupracovat, milá paní moderátorko, nikoli jako s návštěvníkem fotbalových utkání, i když mám Slavii rád, ale s nejlepším českým epidemiologem," dodal Zeman.

Témata: Miloš Zeman Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) očkování Jan Blatný