Babišovo ANO by drtivě vyhrálo volby. Piráti jsou druzí

Předčasné volby do Sněmovny 2013

Autor: stars24.cz

26. března 2018 16:40

Mezi voliči má nadále největší podporu hnutí ANO se ziskem 30,5 procenta. Proti únoru je to ale mírný pokles o tři procentní body. Následují Piráti a ODS, které by podpořilo shodně 12,5 procenta lidí.

Vyplývá to z volebního modelu, který dnes zveřejnilo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Ze současných sněmovních stran by pětiprocentní hranici nepřekročili lidovci, TOP 09 a Starostové.

Piráti proti únoru ztratili půl procentního bodu, ODS si naopak o dva procentní body polepšila. Čtvrtí jsou komunisté a sociální demokraté, obě strany mají shodně jedenáctiprocentní podporu. V případě komunistů je to meziměsíční růst o procentní bod, naopak u ČSSD jde o ztrátu procentního bodu. SPD zůstala na zisku 6,5 procenta.

"Změny podpory u všech stran jsou mezi měsíci v rámci statistické chyby," uvedlo CVVM. V posledních třech měsících ale podle nich velmi mírně roste podpora KSČM, která byla v lednu na osmi procentech. "Zda jde ovšem o skutečný posun v preferencích voličů, není v tuto chvíli jasné a je nutné vyčkat na další měření," podotýkají statistici.

K volbám by nyní přišlo 64 procent lidí, což je stejný výsledek jako v únoru. V říjnových sněmovních volbách byla účast 60,8 procenta.

Průzkum provádělo CVVM od 3. do 15. března na vzorku 1021 lidí s volebním právem. Volební model je konstruován na základě otázek na volební účast respondentů, volbu strany, jistotu volby a zohledňuje váhání respondentů mezi více stranami.

Témata: Andrej Babiš Hnutí ANO Volby průzkumy