Rath u soudu dostane prostor pro závěrečnou řeč v korupční kauze

Rath přišel k soudu (18.5.2015) bez advokátů a soudce chtěl vysvětlení. 5

Autor: stars24.cz

26. března 2018 7:56

Před Krajským soudem v Praze dnes budou pátým dnem pokračovat závěrečné řeči v případu kolem bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha.

Slovo by měl dostat právě někdejší vrcholný politik, který vinu dlouhodobě odmítá. Po jeho závěrečné řeči by měl soud vyslovit termín vyhlášení rozsudku. Tento týden je jednání naplánované do čtvrtka, další čtyři dny je pak soud nařízen v dubnu.

Rath minulý týden řekl, že se na závěrečnou řeč chystá zhruba dva týdny. Plánuje, že ji rozdělí do několika částí. Poukázat chce například na důkazy nebo údajná pochybení soudu. Při minulém hlavním líčení Rath před soudem mluvil tři dny, nyní délku svého projevu nechce odhadovat.

O vině obžalovaných je naopak přesvědčen státní zástupce Petr Jirát, podle kterého by měl jít Rath za příjímání úplatků na osm až devět let do vězení. Podle něho by také bývalému politikovi měl propadnout veškerý majetek.

Stejný trest navrhl Kateřině Kottové a jejímu manželu Petrovi, které považuje za hlavní organizátory manipulování krajských veřejných zakázek. V případu figuruje dalších osm obžalovaných z řad manažerů stavebních a zdravotnických firem, které zakázky získávaly.

Krajský soud v Praze nejprve v roce 2015 uložil Rathovi 8,5 roku vězení a přísné tresty vyměřil i většině dalších obžalovaných. Původní verdikt v roce 2016 zrušil vrchní soud kvůli použitým odposlechům. Loni se případ dostal k Nejvyššímu soudu, který naopak rozhodl o tom, že odposlechy lze použít jako důkaz. Případ se tak dostal zpátky k soudu, který původně vynesl odsuzující rozsudek.

Témata: David Rath Korupce