Nový NOUZOVÝ STAV! Vláda ho vyhlásila na 14 dní, platí od půlnoci a přinese řadu změn!

Andrej Babiš, Jan Blatný a Roman Prymula.

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

14. února 2021 16:55 | Aktualizováno: 14. února 2021 22:00

Vláda dnes na základě žádosti hejtmanů vyhlásila na 14 dní v celé České republice nouzový stav kvůli epidemii covidu-19. Novinářům to řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Nový stav nouze potrvá do 28. února. Začne o dnešní půlnoci a naváže tak na dosavadní nouzový stav, který ve stejnou dobu skončí. Babiš po jednání novinářům řekl, že dohoda je vítězstvím zdravého rozumu a hejtmany ocenil, že nepolitikařili jako Sněmovna.

Babiš v sobotu uvedl, že podle analýzy kabinetu je postup v souladu s Ústavou. Podle některých právníků či šéfa Senátu Miloše Vystrčila (ODS) však Ústavu a Sněmovnu obchází. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) dnes uvedla, že kabinet vychází z názorů právníků ministerstev vnitra, zdravotnictví a financí. "Rozhodnutí se opírá o jinou skutkovou situaci, tedy žádost hejtmanů, kteří dospěli k závěru, že nástroje, které mají, by nebyly vzhledem k pandemické situaci dostačující," řekla.

Kabinet je tak podle nejlepšího vědomí a svědomí veden snahou chránit zdraví obyvatel, doplnila Schillerová. "Postupovali jsme tak, jak nám Ústava dovoluje," uvedla. Vystrčil podle ní ve svém dopisu vycházel z jiných skutkových okolností. Vystrčilův dopis podle Babiše ukazuje, že někteří politici nemají zájem řešit společně situaci v Česku. "Měli bychom zapomenout, že jsme z různých politických stran a hnutí," uvedl.

Všichni hejtmani, včetně pražského primátora, požádali vládu o vyhlášení nouzového stavu na území svého kraje po dopoledním jednání s ministry. Po čtvrtečním nesouhlasu Sněmovny s prodloužením dosavadního stavu nouze to podle Babiše byl jediný způsob, jak zachovat dostatečná opatření proti covidu-19.

Kabinet chce o další podobě boje s epidemií jednat s opozicí. Hejtmani i zástupci sněmovních stran mají k řadě opatření výhrady. Babiš řekl, že se jednání bude účastnit i šéf Asociace krajů Martin Kuba (ODS). V jednání s hejtmany podle něj zvítězil zdravý rozum nad politikařením, které se odehrávalo ve Sněmovně.

Babiš si nemyslí, že se za 14 dní nouzového stavu zlepší situace natolik, aby bylo možné pokračovat bez něj. Bude se o tom snažit přesvědčit Sněmovnu. "Budeme znovu vyjednávat, za 14 dnů si to zopakujeme, uvidíme, jak se k tomu postaví opozice, jestli budou tentokrát vyjednávat v zájmu občanů a jejich zdraví," řekl Babiš.

Schillerová poděkovala Asociaci krajů za věcnou diskusi. "Vedla k našemu společnému cíli. Tím není nic menšího, než ochrana zdraví nás všech. Hejtmani jsou lidem blíž než opoziční poslanci v malostranských palácích," uvedla na twitteru. Žádost vlády o prodloužení nouzového stavu oproti předchozím případům nepodpořila KSČM, kabinet poté nenašel shodu ani s žádnou jinou z opozičních stran.

Na trvání nouzového stavu je navázána většina opatření vlády proti covidu-19, bez jeho trvání by musel kabinet restrikce vyhlásit podle předpisu o ochraně veřejného zdraví. Podle ministrů by však taková pravidla byla při současném vývoji epidemie nedostatečná. Hejtmani dnes vyzvali vládu, aby urychleně projednala návrh nového pandemického zákona. Podle Babiše ho ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) vládě předloží v pondělí.

Vláda schválila výjimku pro jednání a volbu orgánů firem

Pro jednání orgánů firem, tedy například představenstva nebo dozorčí rady, nebo volbu jejich členů například na valné hromadě, vláda schválila výjimku ze zákazu volného pohybu osob. Na tiskové konferenci po dnešním jednání vlády o tom informoval ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

V případě, že se zasedání bude účastnit více než deset lidí, je nutné, aby měli účastníci minimálně antigenní test, dodržovali rozestupy dva metry a používali respirátory nebo chirurgické roušky. Maximální počet osob je podle Havlíček stanoven na 50, pokud nejde o zasedání nezbytné pro splnění zákonných povinností.

Na jaře zpravidla firmy organizují na základě hospodářských výsledků předchozího roku valné hromady. Na nich akcionáři rozděluji zisk nebo vybírají členy představenstva či dozorčích rad.

Vláda dnes po dohodě s hejtmany vyhlásila nouzový stav od půlnoci na pondělí na dva týdny. Opatření týkající se aktivit pro volný čas či kultury budou platit nadále, doplnil Havlíček. Zároveň dnes kabinet upravil provoz úřadů, mají fungovat podle normálních úředních hodin, aby mohli lidé využívat jejich služeb. Otevřou se také výdejová okénka knihoven. Nově bude možné vykonávat ve školách komisionální zkoušky.

Ubytovací služby budou moci využít i lidé cestující za lékařem

Ubytovacích služeb budou moci od pondělí kromě lidí na služební cestě využít i lidé, kteří cestují do jiného města za lékařem. Výjimku dnes schválila vláda. Na tiskové konferenci po mimořádném jednání vlády to řekl vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Kabinet dnes na žádost hejtmanů rozhodl o vyhlášení nového nouzového stavu, a to do 28. února. Dosavadní nouzový stav skončí dnes k půlnoci, Sněmovna ho hlasy opozice odmítla prodloužit.

Služeb hotelů, penzionů a dalších ubytovacích zařízení mohou v současné době využít jen lidé na služebních cestách, pokud se prokážou písemným potvrzením zaměstnavatele. Nově se takto budou moci ubytovat i lidé, kteří cestují třeba do nemocnice nebo za lékařem, ubytovat se může i jejich nezbytný doprovod, řekl dnes Havlíček.

Kvůli nynější vlně epidemie koronaviru byla ubytovací zařízení uzavřena od 22. října do 2. prosince a následně od 18. prosince. Omezení tedy i po dnešku trvá.

Témata: Vláda ČR Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Andrej Babiš Jan Blatný