Prodloužení nouzového stavu? Ve vládě se rojí nový plán!

Andrej Babiš

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

13. února 2021 17:38

Nouzový stav by v Česku po neděli mohl platit jen v krajích, které o to požádají vládu. ČTK to dnes řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Předseda vlády ale doufá, že kabinet o vyhlášení stavu nouze požádají všichni hejtmani, aby v různých částech republiky neplatila odlišná opatření proti covidu-19. Kabinet má k dispozici analýzu, podle které by opětovné vyhlášení nouzového stavu na základě žádosti krajů nebylo protiústavní, dodal.

Asociace krajů dnes vyzvala vládu a opoziční strany ke společnému jednání o dalším postupu při řešení pandemie. Babiš však uvedl, že nyní je nutné záležitost vyřešit na úrovni exekutivy. "Do večera musíme vědět, které kraje na základě stavu nebezpečí požádají vládu o vyhlášení nouzového stavu, abychom jako vláda co nejdříve rozhodli, co se stane v pondělí a informovali občany," řekl ČTK Babiš.

Sněmovna by se podle Babiše nyní do jednání kabinetu s kraji vracet neměla, protože by to nic nevyřešilo. Prostor pro jednání s opozicí by podle Babiše byl v následujících 30 dnech, než by kabinet případně musel požádat poslance o prodloužení nového nouzového stavu. "Jsme samozřejmě připraveni s opozicí znovu jednat hned příští týden," uvedl. Kabinet podle něj k jednáním přistupoval dosud seriózně, doufá, že to stejné bude tentokrát platit i u opozice. Opozice ale naopak uvádí, že tím, kdo k jednání přistupuje neseriozně, je předseda vlády.

Podle krizového zákona může hejtman pro celý kraj nebo jeho část vyhlásit stav nebezpečí. Pokud není možné účelně odvrátit hrozbu v tomto stavu, má podle předpisu neprodleně požádat kabinet o vyhlášení nouzového stavu. Takový postup preferují zatím hejtmani, kteří zastupují vládní strany. Babiš v pátek uvedl, že se jedná o jediné legislativní řešení, které je "na stole". Dnes uvedl, že podle analýzy není v rozporu s ústavou, podle některých právníků ale takový postup ústavní není.

Babiš připustil, že by v Česku mohla nastat situace, že nouzový stav kabinet vyhlásí jen pro některé regiony. "Pokud o to nepožádají všichni hejtmani, tak se dostaneme do absurdní situace, kdy v některých krajích budou jiná pravidla než dalších. Doufejme, že budou rozumní, požádají o to všichni a zapomenou na politiku a politické zájmy. Skutečně jde o zdraví všech občanů," řekl.

Kabinet s hejtmany jednal v pátek, další videokonference je domluvená na dnešních 19:00. Babiš předpokládá, že vláda zasedne v neděli ráno a podle výsledku nastaví další koronavirová opatření. Nouzový stav po nesouhlasu Sněmovny s jeho prodloužením přestane platit s nedělí. Kabinet považuje opatření, která může vyhlásit podle zákona o ochraně veřejného zdraví, za nedostatečná, uvedl v pátek vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD).

Právník: Vyhlášení stavu nouze pro část ČR by záleželo na důvodech

Vyhlásit nouzový stav pro část území podle ústavního právníka Jana Wintra legislativa umožňuje. Zda by to v současné situaci nebylo obcházení ústavy, by záleželo na odůvodnění. Posouzení této možnosti podle něj není úplně jednoznačné. Připustil, že nouzový stav vyhlášený jen v části ČR by mohl být sám o sobě novým nouzovým stavem, pro který by vláda po dobu 30 dnů nemusela mít souhlas Sněmovny. Pokud by byl ale zdůvodněn stejně jako dosavadní nouzový stav pro celé území, dal by se vnímat i jako jeho pokračování, které Sněmovna tento týden odmítla. Wintr to dnes řekl na dotaz ČTK.

Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes uvedl, že by nouzový stav v Česku mohl po neděli platit jen v krajích, které o po požádají vládu. Doufá ale, že kabinet o vyhlášení stavu nouze požádají všichni hejtmani, aby v různých částech republiky neplatila odlišná opatření proti covidu-19. Kabinet má k dispozici analýzu, podle které by opětovné vyhlášení nouzového stavu na základě žádosti krajů nebylo protiústavní, dodal premiér.

"Je to na hraně. Připouštím, že nouzový stav vyhlášený jen v některých částech země je v jistém smyslu nový nouzový stav, byť pokud by byl nesen stejnými důvody, že to je zase kvůli pandemii, tak by vypadal jako pokračování," uvedl Wintr. "Vláda sice může nouzový stav vyhlásit kdykoli, ale pokud by ho vyhlásila ze stejného důvodu jako doteď, tak porušuje pravidlo, že musí už mít souhlas Poslanecké sněmovny," řekl. Podle něj by tak záleželo na odůvodnění. Pokud by argumentem k vyhlášení nového nouzového stavu bylo například zhoršení epidemie, tak by to podle něj mohlo být v pořádku.

Obecně podle něj jinak nouzový stav pro část území možný je, a to podle ústavního zákona o bezpečnosti. V ČR už regionálně vymezený nouzový stav platil, bylo to ale po přírodních pohromách. Třeba v srpnu 2002 vláda kvůli povodním vyhlásila nouzový stav v pěti krajích.

"V článku pět ústavního zákona o bezpečnosti je, že vláda může vyhlásit nouzový stav, a v článku šest pak je, že na určitou dobu a pro určité území," řekl Wintr. "Nouzový stav vyhlašovaný v části území je spíš častější případ než celostátní," dodal.

Ústavní zákon o bezpečnosti ČR stanoví, že vláda může vyhlásit nouzový stav maximálně na 30 dnů a že jej lze prodloužit pouze po souhlasu Poslanecké sněmovny. Dosavadní nouzový stav vyhlásila vláda na podzim, Sněmovna ho několikrát prodloužila, ve čtvrtek to ale už odmítla. Skončí proto v neděli ve 24:00.

Asociace krajů dnes vyzvala vládu a opoziční strany ke společnému jednání o dalším postupu při řešení pandemie. Babiš však uvedl, že nyní je nutné záležitost vyřešit na úrovni exekutivy. "Do večera musíme vědět, které kraje na základě stavu nebezpečí požádají vládu o vyhlášení nouzového stavu, abychom jako vláda co nejdříve rozhodli, co se stane v pondělí a informovali občany," řekl ČTK Babiš.

Témata: Andrej Babiš Vláda ČR