Nouzový stav bude prodloužen? Vláda má vážný problém!

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

14. ledna 2021 9:56

Vláda v pondělí opět projedná žádost o prodloužení nouzového stavu na dalších 30 dní. Znovu o tom bude muset rozhodnout Sněmovna, vládě ale chybí hlasy ke schválení.

Členové vlády podle České televize avizovali, že nouzový stav chtějí prodloužit. "Mně by přišlo logické i vzhledem k těm číslům, aby to bylo o 30 dní. Ale suverénem je Poslanecká sněmovna, očekávám, že debata nebude jednoduchá," uvedl vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček.

Poslanci budou žádost řešit ve čtvrtek. Část stran ale prodloužení odmítá, mezi nimi například SPD. Piráti budou svoje kroky kooperovat se STAN a Občanští demokraté by zase chtěli, aby vláda postupovala efektivněji.

I další strany podle České televize zatím k prodloužení přistupují odmítavě. Od vlády totiž požadují odpovědi na některé dotazy, mezi nimi například na kompenzace podnikatelům.

Opětovné vyhlášení nouzového stavu doprovázela od podzimu znovu řada opatření jako uzavírání škol, zákaz hromadných akcí ve vnitřních prostorách, omezení pohybu a kontaktu s lidmi, uzavření většiny maloobchodních prodejen a služeb nebo zákaz nočního vycházení. Sněmovna nejprve souhlasila s prodloužením nouzového stavu do 20. listopadu (vláda chtěla o 30 dnů, tedy do 3. prosince).

Platný nouzový stav potřebuje k fungování protiepidemický systém (PES), představený v půlce listopadu, podle kterého mají být zaváděna jednotlivá opatření.

Kabinet ANO a ČSSD 9. prosince žádal poslance o možnost prodloužení stavu nouze na dalších 30 dnů, a to do pondělí 11. ledna. Tento návrh Sněmovna po téměř šestihodinové diskusi zamítla a souhlasila s prodloužením nouzového stavu podle návrhu KSČM o 11 dnů, tedy do 23. prosince. Sněmovna poté 22. prosince schválila vládní návrh o prodloužení nouzového stavu do pátku 22. ledna.

Témata: Vláda ČR Andrej Babiš Poslanecká sněmovna