Novoroční projevy: Babiš přiznal chyby, Vystrčil a Vondráček mluvili o problémech!

Andrej Babiš

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

1. ledna 2021 21:49

Novoročním projevům představitelů vlády a Parlamentu dnes dominovalo téma koronaviru. Politici v nich vyzdvihovali význam vakcíny a vyzvali lidi, aby se nechali očkovat, až na ně přijde řada. Žádali je také, aby nadále dodržovali přijatá opatření včetně nošení roušek či dodržování rozestupů.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) i premiér Andrej Babiš (ANO) ve svých projevech zmínili rozdělení společnosti. Obyvatele vyzvali, aby respektovali názory druhých a více spolu i přes rozdílná stanoviska mluvili. O koronaviru hovořil ve svém projevu i prezident Miloš Zeman, ten své vánoční poselství pronesl již 26. prosince.

Babiš jako jediný přednesl celý svůj projev v roušce. Se zakrytými ústy začal mluvit i Vondráček, roušku si ale hned v úvodu sejmul. Gesto označil za vyjádření naděje, že se v novém roce podaří epidemii porazit. Pouze Vystrčil, který vystoupil se svým prvním novoročním projevem ve funkci, promluvil v živém vysílání. Ostatní své projevy předtočili. Zeman jej tradičně pronesl takzvaně "z patra", Babiš a Vondráček využili čtecí zařízení. Vystrčil se spolehl na písemné poznámky a částečnou improvizaci.

Předseda Senátu připomněl počátky pandemie, kdy podle něj vláda reagovala rychle a správně. Kritizoval ji ale, že při podzimní vlně zaspala a lidé poté začali o jejích krocích pochybovat. Je potřeba podle něj přiznat chybu. Řekl, že v těžkých chvílích se pozná, kdo není pouhý "populista a sběrač hlasů", ale skutečný politik a je ochoten na sebe vzít zodpovědnost. Vládu také požádal, aby se soustředila na předvídatelnost svých kroků.

V projevu vyjádřil lítost nad ztrátou životů a existenčními potížemi statisíců lidí, poděkoval zároveň těm, kteří se podílejí na boji s pandemií. Všichni podle předsedy Senátu musí pochopit, že musí táhnout za jeden provaz, aby nebyla schopnost boje proti pandemii oslabena. Zdůraznil, že i přes přijatá opatření nesmí být narušeny základní společenské vazby a vztahy, protože jinak by mohla onemocnět i duše a lidé by mohli přijít o důvěru ve svobodu a demokracii. V projevu varoval, aby lidé nepodléhali dezinformacím a pomluvám, a poprosil je, aby se nenechali rozeštvat a rozdělit. Vyzval také k dodržování pravidel, jako je nošení roušek či dodržování rozestupů. Za cestu ke svobodě označil očkování. Do nového roku lidem mimo jiné doporučil, aby brali vážně názor druhých.

Právě to, aby si lidé více naslouchali a mluvili spolu, označil za hlavní poselství svého projevu předseda Sněmovny Vondráček. Krize podle něj prohloubila rozdělení společnosti. Řada lidí si v ní našla záminku, jak útočit na ty, které nemají rádi. Vondráček spíš očekával, že se lidé kvůli krizi spojí. V projevu je poprosil, aby k další nesnášenlivosti nepřispívali. Vyzval je, aby mluvili i s těmi, kteří mají jiné názory. Rozepře by podle něj měly zůstat v politické rovině a lidé by si je neměli "tahat" domů, do práce či mezi sousedy. Vyzval také k podpoře drobných živnostníků a podnikatelů.

Vondráček zdůraznil tragičnost toho, kolik lidí v pandemii zemřelo. Poprosil všechny, aby se nechali očkovat. Řekl, že není nic důležitějšího než přežít. Vše ostatní jde napravit. Poděkoval také všem, kteří pomáhají třeba jako dobrovolníci či nad své pracovní povinnosti.

Premiér Babiš se v projevu zaměřil zejména na rekapitulaci minulého roku. Důraz položil na poděkování těm, kteří se zapojili do boje s pandemií. Ta podle něj ukázala, jak málo jsme byli na podobná nebezpečí připraveni. Živnostníkům se omluvil za opatření, která vláda přijala. Řekl, že musela volit mezi špatným a horším řešením a přednost musely dostat zdraví a životy.

Vyslovil lítost nad zemřelými. Klade si spoustu "neodbytných otázek", zda neměla vláda v některých případech jednat jinak. Připustil řadu chyb, krize podle něj vedla i k poučení a k příležitostem, například ke zrychlení digitalizace.

V projevu také ocenil neznámé hrdiny, kteří například začali s šitím roušek či pomáháním potřebným. Ocenil solidaritu a nezištnost a poděkoval těm, kteří dodržují pravidla omezující šíření koronaviru. I on zmínil rozdělenost společnosti. Premiér chce věřit, že se na základních a podstatných věcech lidé shodnou. Každý má podle něj právo na názor a ty nejde dělit na správné a špatné.

Vakcínu označil za záblesk naděje a za cestu k normálnímu životu. Očkování podle něj bude největší výzvou nového roku. Lidi požádal, aby do doby, než budou očkováni, omezili kontakty s přáteli a známými.

Témata: Andrej Babiš Radek Vondráček (ANO) Miloš Vystrčil (ODS)