Babišova superhrubá mzda se ČSSD nelíbí. Odejde z vlády?

39. sjezd ČSSD

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

21. listopadu 2020 10:02

Krajští představitelé sociální demokracie oslovení ČTK považují za koaliční problém, že výslednou podobu daňových změn odhlasovalo hnutí ANO bez podpory ČSSD.

K výzvě spolustraníka, pardubického hejtmana Martina Netolického, aby strana kvůli tomu odešla z vlády, se nicméně kloní jen někteří. Na místě to není ani podle předsedy strany Jana Hamáčka. Podle mnohých regionálních sociálních demokratů by strana měla další postup ohledně účinkování ve vládní koalici projednat.

Daňový balíček, který mimo jiné zrušil superhrubou mzdu a zavedl daně z příjmu 15 procent a 23 procent, schválila Sněmovna v noci na dnešek hlasy poslanců ANO, ODS, KSČM, SPD a dvou nezařazených poslanců. Pozměňovací návrhy v zákonu podle ministryně financí Aleny Schillerové (ANO) připraví veřejné rozpočty o 130 miliard korun.

Netolický tvrdí, že neodejde-li ČSSD po schválení balíčku z vlády, bude pro smích. Někteří krajští sociální demokraté v této souvislosti poukazují na to, že se na vládní úrovni může rýsovat nová koalice stran.

Například šéf ČSSD v Olomouckém kraji Jiří Zemánek uvedl, že pokud je před volbami klíčové hlasování, ti, co se spojují, často pak tvoří koalici ve vládě. "Něco mi to připomíná, protože toto bylo fakt klíčové hlasování. Měli bychom si udělat nějaký obrázek o tom, jak dopadnou volby," doplnil.

Také podle bývalého královéhradeckého hejtmana Jiřího Štěpána by si strana měla říci, zda dokáže prosazovat program a jestli už neexistuje jiná koalice než v rámci podepsané koaliční smlouvy. Za současné situace je tedy pro to, aby sociální demokracie zvážila své setrvání ve vládě. S názorem Netolického souhlasí i jihomoravský předseda ČSSD Břetislav Štefan.

I místopředseda středočeské ČSSD Miloš Petera si myslí, že má-li se něco změnit, tak teď. Na názor ohledně setrvání ve vládě by se podle něj ale mělo vedení strany zeptat členské základny a výsledkem se řídit.

O dalším postupu by se strana měla poradit i podle krajského předsedy ČSSD v Libereckém kraji. "Vidím to jako vážný koaliční problém, ale na dálku neumím radit," dodal. Podle Zemánka je porada s Hamáčkem naplánována v Praze na příští týden.

K diskusi se kloní předseda ČSSD na Vysočině Petr Krčál, bez ní by odchod z vlády straně nedoporučil. Česko podle něj i kvůli epidemii covidu-19 teď potřebuje klid. "Smírčí jednání bych podpořil, protože to, co udělalo hnutí ANO, není dobře," řekl Krčál. Možnost smírčího řízení obsahuje i koaliční smlouva.

Názor, že není ideální čas na odchod z vlády, sdílí bývalá jihočeská hejtmanka Ivana Stráská, předseda zlínského krajského výboru ČSSD Jiří Ott, poslanec Roman Onderka nebo někdejší jihomoravský hejtman a bývalý místopředseda ČSSD Michal Hašek (oba ČSSD). "Rok před volbami a v současné situaci na to není dobrá doba. Ale pokud jde o superhrubou mzdu, sociální demokracie se zachovala správně a hájila zájmy i občanů, kteří nemají vysoké příjmy," uvedla Stráská. "Chápu naštvanost pana Netolického, to bych mu asi mohl podepsat. Nicméně v situaci, kdy na tom republika je tak, jak je, bych bral jako nezodpovědnost, kdybychom práskli dveřmi," uvedl Ott. "V krizovém stavu se z vlády neutíká. ČSSD má svoji zodpovědnost vůči zemi i lidem v boji s covidem a jeho důsledky společenskými i ekonomickými," napsal ČTK Hašek.

Témata: ČSSD Andrej Babiš