Vláda prodloužila nouzový stav a všechna opatření!

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

30. října 2020 20:28

Nouzový stav a omezení pohybu lidí či otevírací doby obchodů v Česku kvůli epidemii covidu-19 potrvají zatím do 20. listopadu. Premiér Andrej Babiš (ANO) ČTK sdělil, že vláda využila dnešní souhlas Sněmovny a na mimořádném zasedání prodloužila stav nouze, který měl původně skončit 3. listopadu. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) později na tiskové konferenci uvedl, že kabinet současně prodloužil i platnost opatření, která byla s trváním nouzového stavu svázaná.

Kabinet ANO a ČSSD poslance žádal, aby mohl mimořádný stav pokračovat až do 3. prosince, v dolní komoře ale pro návrh nesehnal dost hlasů. Vláda potřebovala prodloužit nouzový stav kvůli epidemické situaci v Česku. Na jeho konec jsou navázány restrikce, jejichž platnost potřeboval kabinet zachovat.

Podle dnešního rozhodnutí kabinetu bude pokračovat například omezení shromažďování a pohybu včetně zákazu nočního vycházení mezi 21:00 a 04:59. Prodejny a provozovny služeb budou rovněž zavřené v rozsahu, jako byly doposud. Obchody, které mohou fungovat, mohou mít od středy otevřeno jen mezi 05:00 a 20:00. V neděli si lidé nenakoupí, ale dál mohou využívat nákup jídla z okének restaurací. Zákaz prodeje se netýká lékáren či čerpacích stanic, obchodů na nádražích či letištích či prodejen ve zdravotnických zařízeních.

Blatný novinářům řekl, že kabinet některá opatření upravil. Veřejná shromáždění, u nichž je počet účastníků omezen na 100 osob, se budou moct nyní konat pouze ve vnějších prostorách. Výjimku ze zákazu volného pohybu osob také budou mít studenti zdravotnických škol, kteří cestují za studiem nebo za zkouškami.

Na jaře v Česku platil kvůli šíření koronaviru nouzový stav od 12. března do 17. května. Po souhlasech dolní komory se tehdy prodlužoval dvakrát. Vládě usnadňoval také například nákupy ochranných pomůcek. Dříve byl vyhlášen po záplavách v srpnu 2002, dubnu 2006 a červnu 2013 či po orkánu Kyrill v lednu 2007.

Vláda smí nouzový stav vyhlásit jen s uvedením důvodů na určitou dobu a pro určité území. Současně musí vymezit, která práva a v jakém rozsahu se omezují. Nouzový stav je možné vyhlásit nejdéle na 30 dnů, s prodloužením pak musí předem souhlasit Sněmovna.

Nouzový stav podle ústavního zákona o bezpečnosti ČR aktuálně umožňuje vládě zavádět přísná opatření včetně plošných zásahů do základních práv, pro která by nestačila rozhodnutí ministra zdravotnictví podle zákona o ochraně veřejného zdraví. Blatný řekl, že zatím nemůže slíbit, že se jedná o poslední prodloužení. "V žádném případě nemáme vyhráno, musíme být zodpovědní. Je možné, že se nouzový stav znovu prodlouží," řekl.

Témata: Vláda ČR Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)