Prymula a odmítnutá rezignace? Kolem ministra se točí kontroverzí víc!

Snímek z tištěného deníku Blesk, který zachytil ministra Prymulu vycházejícího z restaurace 3

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

24. října 2020 10:53

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) byl ve středu pozdě večer navzdory zákazu v restauraci na pražském Vyšehradě. Kvůli tomu česlí výzvám k rezignaci, kterou odmítl. Pro ministra to ale není první kontroverze, se kterou se potýká.

Prymula čelí výzvám k rezignaci kvůli fotografiím Blesku, podle kterých byl ve středu pozdě večer navzdory platnému zákazu v restauraci. Opoziční politici mluví v té souvislosti na sociálních sítích o pokrytectví a papalášství kvůli porušení pravidel, která kabinet vyžaduje po všech občanech kvůli epidemii koronaviru.

Širší veřejnost Prymulu poznala po vypuknutí epidemie nového typu koronaviru, kdy koordinoval na ministerstvu zdravotnictví kroky proti šíření nemoci. Po aktivací Ústředního krizového štábu 16. března stanul v jeho čele. V předchozích případech přitom byl šéfem štábu ministr vnitra, kterým je nyní předseda sociální demokracie Jan Hamáček. Ten Prymulu v čele štábu vystřídal 30. března.

Některá Prymulova vyjádření, která pronesl jako šéf krizového štábu, vyvolala velkou pozornost. Například, když 22. března hovořil o možnosti dlouhodobého uzavření hranic s tím, že cestování do zahraničí může být omezené i v příštím roce či dvou. Jeho slova kritizovala nejen opozice, ale i Babiš. "Prosil jsem ho, aby tyhle teoretické spekulace neřešil a lidi neděsil," uvedl premiér v ČT.

Prymula bývá hodnocen jako osobnost, která nejvíc přispívá ke zvládnutí epidemie nového koronaviru. Prezident Miloš Zeman počátkem dubna uvedl v pořadu S prezidentem v Lánech na serveru deníku Blesk, že Prymulovi letos udělí nejvyšší státní vyznamenání, tedy Řád bílého lva.

Funkci vládního zmocněnce mu jako nově vytvořenou funkci nabídl v květnu premiér Andrej Babiš (ANO) poté, co Prymula oznámil svůj úmysl odejít z ministerstva. Jedním z důvodů pro Prymulův odchod bylo to, že nezískal bezpečnostní prověrku. Prymula v té souvislosti dříve řekl, že ministerstvo zavedlo povinné bezpečnostní prověrky pro náměstky kvůli obavám z jeho popularity, což tehdejší ministr Adam Vojtěch (za ANO) odmítl.

V září média zveřejnila, že Prymula má od poloviny června živnostenské oprávnění mimo jiné pro výrobu zdravotnických prostředků. Vyplynulo to z evidence ministerstva průmyslu a obchodu. Prymula uvedl, že si živnost založil, když po neshodách s ministrem Vojtěchem odcházel z ministerstva zdravotnictví, a nic nevyrábí. Po nástupu do čela MZ ji pozastavil.

Už 13. září v pořadu České televize Otázky Václava Moravce Prymula řekl, že v ČR je druhá vlna koronavirové epidemie. "Tak jak jsme byli (na jaře) v nejlepší výchozí pozici, dneska si troufám říci, že Španělsko je na tom lépe než my," řekl. Má podle něj sice vysoké počty nakažených, ale je v sestupné trajektorii, zatímco v ČR míří nahoru. Nezáleží podle něj jen na číslu, ale na trendech. "V trendech jsme téměř nejhorší," prohlásil už tehdy.

Po nástupu do čela ministerstva zdravotnictví začal Prymula mimo jiné intenzivně komunikovat s veřejností na twitteru, což ale někdy vzbudilo i kritiku. "Přečetli jsme si to z twitteru. Není to šťastné ve chvíli, kdy takovou informaci vypustí, aniž by řekl detaily, jak to celé má probíhat, kdo to bude zajišťovat," reagoval například minulý pátek starosta Uherského Hradiště Stanislav Blaha (ODS) na informace o chystaném plánu na plošné testování ve městě.

Kontroverze se Prymuly dotkly i v minulosti, jako šéf Fakultní nemocnice Hradec Králové například prosazoval stavbu kliniky tradiční čínské medicíny, myšlenku převzal i jeho nástupce Vladimír Palička. Z čela nemocnice jej v červnu 2016 odvolal tehdejší ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD), podle informací tisku kvůli napojení na firmu Biovomed, která provádí klinický výzkum pro společnosti z celého světa. Firmu vlastnila Prymulova dcera. Prymula vysvětlení odmítl. "Považuji tento důvod za zástupný problém. Hlavní důvod jsou názorové neshody v rámci fungování resortu," řekl LN Prymula, později hovořil přímo o osobních sporech s Němečkem.

Jako lékař se věnoval imunizaci, podílel se na vývoji či studiu vakcín proti pneumokoku, rotavirům, spalničkám, příušnicím, zarděnkám nebo lidským papilomavirům. Je také autorem publikací zaměřených například na očkování, publikoval v prestižním lékařském časopise Lancet. Působil také jako předseda České vakcinologické společnosti.

Témata: Roman Prymula