Kompenzační bonus pro OSVČ: Kdo o něj může požádat?

Podnikatelé, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

21. října 2020 10:38

Vláda schválila příspěvek, tzv. kompenzační bonus, 500 Kč denně pro podnikatele, kteří museli kvůli nejnovějším opatřením vlády uzavřít provozy nebo jim bylo zamezeno podnikání.

O příspěvek mohou požádat podnikatelé, tedy OSVČ nebo společníci malých s.r.o, jejichž činnost byla ze strany státu bezprostředně zasažena přímými zákazy či omezeními. Jde například o restaurace, bary nebo fitness centra. Podmínkou je ale podle Schillerové, že zároveň nečerpají podporu v rámci programu Antivirus.

Vedle přímo zasažených podnikatelů mohou o příspěvek požádat i podnikatelé, kteří jsou na přímo zavřené obory významně navázáni, například jsou tyto obory majoritními odběrateli jejich služeb. Klíčovou podmínkou přitom je podle ministerstva financí omezení této činnosti o nejméně 80 procent za období od června do září. "Současně platí, že tato činnost musí být pro dodavatelský subjekt majoritním příjmem obživy," dodal úřad.

Příspěvek mohou také získat podnikatelé nebo osoby s dohodou o provedení práce nebo dohodou o pracovní činnosti, jejichž činnost je výrazně navázána na podnikatele v zasažených oborech. Ti musí prokázat práci na dohodu, za kterou veřejným rozpočtům plynou příslušné odvody, po dobu nejméně tří ze čtyř předcházejících měsíců. "Stejně jako na jaře nicméně nárok žadatelů na kompenzační bonus nebudou finanční úřady zdlouhavě ověřovat a vyplatí ho v řádu dní na základě podepsaného čestného prohlášení o splnění zákonných podmínek. Případné kontroly oprávněnosti tohoto nároku tak lze očekávat spíše ex post," uvedlo ministerstvo.

Ministerstvo odhaduje, že opatření přijde veřejné finance na 3,9 miliardy korun, z toho dopad do státního rozpočtu bude 2,6 miliardy korun, na rozpočty obcí jedna miliarda korun a na rozpočty krajů 300 milionů korun.

Témata: podnikatelé