Valorizace důchodů bude minimální? Vláda další navýšení nepodpořila!

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

23. září 2020 10:31

Vláda schválila návrh valorizace důchodů na příští rok. U průměrného starobního důchodu by podle něj přidání mělo činit 839 korun měsíčně. Podle návrhu lidovců si někteří senioři mohli měsíčně přilepšit ještě o pár stovek navíc, to ale vláda neodsouhlasila.

Navýšení důchodů podle stanovených pravidel nařizuje vládě zákon. Podle předpisu by všichni lidé s nějakou penzí měli od ledna dostat 60 korun navíc a k tomu by se jim měla o 7,1 procenta zvednout zásluhová část penze. U lidí, kteří nyní pobírají méně než 14.449 korun, bude přidávaná částka nižší.

Průměrný důchod dosáhne příští rok částky 15.336 korun. Snahu opozičních lidovců o další navýšení formou 500 korun měsíčně za každé vychované dítě vláda ANO a ČSSD ale nepodpořila. 

Podle vládních legislativců není jasné, zda by se zvýšení mělo týkat pouze již vyplácených penzí, nebo i nově přiznávaných. Jana Maláčová (ČSSD) tvrdí, že návrh je špatně napsán.

Na zvýšený důchod by měl podle novely nárok člověk, který o dítě pečoval nejvíce, a to aspoň deset let, především tedy matka. Mohl by to ale být i otec, osvojitel nebo pěstoun. Návrh podle vládních právníků zakládá neústavní nerovnost, když matka by na rozdíl od otce nemusela rozsah péče dokazovat.

Témata: důchody důchodci