ČSSD povede Hamáček! Dostal ale těžký úkol

Jan Hamáček /ČSSD/

Autor: stars24.cz

18. února 2018 21:45

Čtyři měsíce po neúspěchu ve sněmovních volbách dnes Česká strana sociálně demokratická (ČSSD) zvolila svým novým předsedou dosavadního místopředsedu Jana Hamáčka. Jeho statutárním zástupcem se stal kritik dosavadního vedení Jiří Zimola. Od sjezdu dostali pověření, aby vyjednávali s hnutím ANO o vládě. Kabinet se nesmí opírat o hlasy hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD). ČSSD současně vyzvala ANO, aby nenominovalo do vlády trestně stíhané osoby. Sjezd bude pokračovat 7. dubna volbou místopředsedů a debatou o stanovách.

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO), kterého prezident Miloš Zeman pověřil vyjednáváním o další vládě, se s Hamáčkem sejde. Chce s ním mluvit o tom, za jakých podmínek by ČSSD mohla vstoupit do vlády či ji tolerovat. Odmítl, že by osobně ve vládě nebyl, přestože právě on je policií stíhán v případu kolem padesátimilionové dotace EU na stavbu farmy Čapí hnízdo.

Hamáček uspěl ve volbě předsedy v druhém kole, kde se utkal se Zimolou. Od delegátů dostal 272 hlasů, Zimolovi dalo hlas 224 účastníků sjezdu. Na předsedu kandidovalo sedm uchazečů. Nejúspěšnějším z nepostupujících do druhého kola volby byl úřadující šéf strany Milan Chovanec, který dostal 116 hlasů. Ostatní našli maximálně tři desítky podporovatelů. ČSSD neměla předsedu od loňského června, kdy funkci opustil tehdejší premiér Bohuslav Sobotka.

Nové vedení dostalo Hamáčkův návrh pověření jednat s ANO a dalšími stranami. Jejich cílem má být zajistit stabilní prostředí pro budoucnost Česka a prosazení maxima z programu sociální demokracie. "ČSSD považuje účast trestně stíhaných osob ve vládě za zásadní problém a vyzývá ANO, aby nenominovalo trestně stíhané či obviněné osoby," stojí v usnesení.

Před hlasováním o usnesení se vedla debata o přísnějším návrhu senátorů ČSSD, kteří chtěli možnost zastoupení trestně stíhané osoby zakázat. Po schválení Hamáčkova návrhu se však o senátní variantě nehlasovalo. O vstupu do vlády mají podle usnesení na základě vyjednaných podmínek rozhodnout všichni sociální demokraté v závazném referendu. "Vláda s účastí nebo podporou ČSSD se nesmí opírat o hlasy SDP," stojí v závěrečném bodu usnesení.

Babiš novinářům řekl, že s Hamáčkem bude jednat. "My nepřijdeme s ničím. My si pozveme pana Hamáčka a budeme jednat a musí nám oni sdělit, za jakých podmínek by chtěli buď nás tolerovat, nebo jít do vlády," řekl. Zopakoval přitom, že by upřednostnil vytvoření menšinového jednobarevného kabinetu ANO, který by jiné strany podporovaly výměnou za programové ústupky. Při prvním pokusu o vytvoření vlády nezískal menšinový kabinet ANO důvěru. Babiš vyloučil, že by se nestal premiérem, což dříve vyloučilo i vedení ANO.

Za programové priority ČSSD pro jednání o budoucí vládě Hamáček po svém zvolení označil zahájení masivní výstavby družstevních a nájemních bytů, řešení problému exekucí a zrušení nevyplácení nemocenské v prvních třech dnech nemoci. "Chceme se také bavit o příjmové stránce. Z republiky odtéká několik stovek miliard ročně do zahraničí formou dividend nebo odkloněných zisků a na to se chceme podívat a část těch peněz udržet v ČR a investovat je do školství, zdravotnictví," řekl Hamáček. Zimola dodal, že ČSSD při jednáních odmítne privatizaci zdravotnictví.

Zimola jasně ovládl hlasování o statutárním místopředsedovi, když získal 335 hlasů a porazil poslance Romana Onderku, kterého podpořilo 134 delegátů. Na pozice ve vedení ČSSD následně rezignovali všichni místopředsedové z původního vedení, tedy Lubomír Zaorálek, Michaela Marksová, Jan Birke a Petr Dolínek. Jejich nástupce by měl sjezd zvolit 7. dubna, kdy se vrátí i k debatě o změnách ve stanovách.

Před kandidátskými projevy vystoupili na sjezdu ČSSD bývalý šéf strany, prezident Miloš Zeman a slovenský premiér Robert Fico. Zeman ČSSD nabádal, aby neodcházela do opozice, ale aby vyjednávala s hnutím ANO o novém kabinetu. Osobně však prezident soudí, že ČSSD by neměla požadovat vládní křesla, jen pozice náměstků. Zeman neradil, koho si mají sociální demokraté zvolit předsedou, neměla to ale podle něho být "šedivá, nudná, úřednická bytost".

Témata: ČSSD Jan Hamáček Hnutí ANO Andrej Babiš