Velký den pro ČSSD! Volí nového šéfa. Kandidují i neznámí členové

Milan Chovanec na 38. sjezdu České strany sociálně demokratické

Autor: stars24.cz

18. února 2018 7:08

Dnes by už si sociální demokraté mohli zvolit nové vedení. Na mimořádném 40. sjezdu strany budou delegáti hodnotit především katastrofální výsledek v podzimních volbách do parlamentu. Otázkou dne ale je, jakým způsobem a zda vůbec má ČSSD spolupracovat s hnutím ANO.

Čtyři měsíce po neúspěchu ve sněmovních volbách bude dnes v Hradci Králové mimořádný sjezd sociální demokracie vybírat nové lídry strany. Při volbě předsedy budou mít delegáti na výběr z dosavadních členů nejužšího vedení Milana Chovance a Jana Hamáčka, dlouhodobého kritika aktuálního vedení Jiřího Zimoly a dalších pěti kandidátů. Sjezd, který v úvodu navštíví i bývalý předseda strany a současný prezident Miloš Zeman, by se měl vyslovit také k tomu, zda by měla ČSSD vyjednávat s hnutím ANO o vládní spolupráci.

Úřadujícího šéfa strany Chovance a místopředsedu Hamáčka, kterým může u delegátů uškodit angažmá v současném vedení, vyzvou kromě Zimoly také bývalý šéf Vojenského zpravodajství Miroslav Krejčík, poslanec a olomoucký primátor Antonín Staněk a starostka České Lípy Romana Žatecká. Bez nominace z regionů chtějí jít do volby předsedy také Jan Jukl a Jiří Sokol. Na funkce místopředsedů se přihlásila třicítka uchazečů.

Sjezd sociální demokracie je do Hradce Králové naplánován pouze na neděli. Kvůli nabitému programu se počítá s tím, že bude zhruba ve 22:00 přerušen a za několik týdnů či měsíců bude pokračovat. Po přerušení by mohl volit zbývající členy vedení, pokud by nestihl všechny vybrat už tuto neděli, vyjádřit se k postupu případných vyjednávání o vládě, případně se zabývat změnami ve stanovách. Podle doporučení širšího vedení ČSSD by se dnes měla část sjezdu odehrát za zavřenými dveřmi.

Témata: ČSSD