Teplice: Kdo nahradí Kuberu? Volby do Senátu ovládli Hanza s Bergmanem

Jaroslav Kubera na 24. kongresu ODS

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

6. června 2020 18:28

Primátor Teplic Hynek Hanza (ODS) se utká s ředitelem teplického gymnázia Zdeňkem Bergmanem (nestraník za Senátor 21) o křeslo v Senátu po zesnulém Jaroslavu Kuberovi (ODS) v druhém kole doplňovacích voleb na Teplicku.

V prvním kole byla volební účast 15,79 procenta. Volební účast při posledních senátních volbách na Teplicku v roce 2018 činila v prvním kole 35,64 procenta a ve druhém kole 15,73 procenta. Vyplývá to z informací statistiků na webu www.volby.cz.

Teplický primátor vyhrál první kolo s náskokem před dalšími osmi soupeři. Získal 29,73 procenta hlasů. Bergman, který v roce 2018 postoupil do druhého kola s Kuberou, obdržel 22,15 procenta. Druhé kolo voleb se uskuteční 12. a 13. června.

Třetí skončil hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček (KSČM) se ziskem 16,36 procenta. Čtvrtá je starostka Bíliny Zuzana Schwarz Bařtipánová (ANO), která obdržela 9,78 procenta hlasů.

Volby provázela zvýšená hygienická opatření kvůli zamezení šíření koronaviru. Lidé volili v rouškách, k dispozici byla v místnostech dezinfekce. Na průběh hlasování od pátku do dneška dohlížela policie. Mluvčí policie Jana Slámová dnes ČTK řekla, že policii nebyl hlášen žádný incident v souvislosti s volbami.

Témata: Teplice Jaroslav Kubera