Mračková Vildumetzová: Bude dvojka!

Jana Vildumetzová 3

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

6. června 2020 16:23

ODS a KDU-ČSL půjdou do letošních krajských voleb v Karlovarském kraji v koalici. Lídrem kandidátky bude krajský radní a bývalý starosta Sokolova Karel Jakobec (ODS). Dvojkou bude další radní Jan Bureš (ODS), trojkou Olga Haláková, předsedkyně krajské KDU-ČSL. Na dnešní tiskové konferenci o tom informovali předsedové obou stran Petr Fiala (ODS) a Marian Jurečka (KDU-ČSL). Koalici bude podporovat také Strana soukromníků.

Jakobec je podle Fialy úspěšný komunální politik. "Je to člověk, který se v komunální politice pohybuje 27 let. Byl dlouhodobě úspěšným starostou Sokolova, dnes vykonává funkci místostarosty, je 20 let v zastupitelstvu Karlovarského kraje. Člověk s mimořádnými zkušenostmi, ale také člověk, kterému opakovaně dávají občané důvěru. Jeho zkušenosti a schopnost oslovit voliče jsou výborným vkladem do společné kandidátky," řekl.

"Někdy mám pocit, že ten kraj je tak trošku na okraji České republiky, přitom je velmi důležitý a čeká ho v budoucnu mnoho změn. Mluvíme o odchodu od využívání hnědého uhlí, i to zasáhne Karlovarský kraj. Je velmi důležité, aby bylo vedení kraje, které dokáže na změny velmi dobře reagovat a hledat synergie ve spolupráci s vládou, jak nabídnout nová perspektivní pracovní místa a jak se vypořádat se ekologickými zátěžemi," řekl Jurečka. Kraj se podle něj bude také potýkat s dopady koronavirové krize, především v lázeňství a na něj navázaných služeb, například ubytovacích.

Většina subjektů v kraji už má o lídrech jasno. Kandidátku vítěze posledních krajských voleb, hnutí ANO, musí ještě schválit předsednictvo a výbor hnutí. Lídrem má být bude současný hejtman Petr Kubis, krajská předsedkyně ANO Jana Mračková Vildumetzová bude dvojkou.

Piráty povede do voleb současný krajský radní Josef Janů. Hnutí nezávislých za harmonický rozvoj města a obcí (HNHRM) jde do voleb už pod novým názvem Místní. V čele kandidátky bude chodovský starosta Patrik Pizinger. Lídrem kandidátky ČSSD, kterou ale ještě bude schvalovat krajská konference, má být Michal Červenka, starosta Rotavy na Sokolovsku.

Společnou kandidátku sestaví STAN s Karlovarskou občanskou alternativou (KOA), TOP 09 a případně dalšími regionálními partnery. Nově bude STAN spolupracovat i s Volbou pro město, která jasně vyhrála komunální volby v Chebu. SPD povede do voleb poslankyně Karla Maříková, KSČM nasadí do čela své kandidátky Evu Valjentovou. Ambici dostat se do zastupitelstva má i Volba pro kraj, kterou povede do voleb lékař Josef März, bývalý ředitel Karlovarské krajské nemocnice.

Krajskou koalici nyní tvoří ANO, ODS, HNHRM, Piráti a jeden radní zvolený za SPO.

Témata: Jana Vildumetzová