Arogantní Schillerová se pustila do Hamáčka: Příště se na vás vyse*em!

Alena Schillerová

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

26. května 2020 21:53 | Aktualizováno: 27. května 2020 19:28

Alena Schillerová čelila dnes ve Sněmovně tlaku opozice. Ta jí vyčítala, že v rámci kompenzačního bonusu mají jít ze státní pokladny i miliardy pro kraje, města a obce. Mikrofony ve Sněmovně ale zachytily i to, co lidé slyšet neměly.

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) připraví mechanismus, jehož prostřednictvím bude kompenzovat samosprávám výpadek příjmů způsobený kompenzačním bonusem. Novinářům to dnes ve Sněmovně řekl vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Poslanci koaliční sociální demokracie podle něj podpoří vládní verzi opatření, která počítá s vyplácením kompenzací pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) a malé společnosti s ručením omezeným i na úkor rozpočtů samospráv. V opačném případě by podle Hamáčka hrozilo zastavení plateb pro příjemce pomoci. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) na tiskové konferenci uvedla, že stát chce mimo jiné podpořit investice krajů, měst a obcí částkou zhruba deset miliard korun.

Podle Schillerové by se v případě neschválení vládní verze vyplácení kompenzací zastavilo a zpochybněny by byly i dosavadní platby. Hamáček řekl, že není možné takovou hrozbu dopustit. "Neumím si představit, že bychom těm lidem sdělili, že ty prostředky, se kterými již počítali, nedostanou. Senátní návrh znamená, že by se musela znovu rozjet příprava legislativy, a pro příjemce peněz by to znamenalo obrovské riziko. To si dovolit nemůžeme," uvedl.

Mechanismus, při kterém je bonus koncipován jako vratka daně sdílené mezi stát, obce a kraje, kritizují samosprávy i opozice. Ohrozí podle nich investice, s vládním plánem kompenzací formou dotací nesouhlasí. Rada Asociace krajů dnes podpořila výzvu Svazu měst a obcí, Sdružení místních samospráv, Spolku pro obnovu venkova a Národní sítě Místních akčních skupin určenou vládě a Parlamentu, aby se kompenzační bonus bez projednání s hejtmany a představiteli obcí vyplácel bez dopadu na rozpočty krajů a obcí. V tiskové zprávě o tom informoval první místopředseda rady a hejtman Vysočiny Jiří Běhounek (ČSSD).

"Vnímám argumenty samospráv, rozumím, že mají obavy z dopadů krize, která se rýsuje," uvedl Hamáček. Koalice ANO a ČSSD je podle něj připravena v tomto směru přijít s jasným prohlášením a stanoviskem ve Sněmovně. "Že ty prostředky, které by obcím chyběly zejména na investice, jim budou kompenzovány," uvedl. MMR podle Hamáčka pracuje na mechanismu, jak to udělat.

Pokud by namísto daňové vratky byl bonus koncipován jako dotace, nemohla by jej podle Schillerové vyplácet finanční správa, jež má velkou infrastrukturu a dostatečné IT zázemí. Uvedla také, že stát podpoří investice krajů, měst a obcí zhruba deseti miliardami, bude vyhlašovat dotační programy. Dále řekla, že stát chce podpořit opravy silnic druhých a třetích tříd větší částkou než v minulých letech. Kraje koncem dubna oznámily, že budou po státu žádat pro letošní a příští rok na opravy silnic druhé a třetí třídy dohromady osm miliard korun.

Podle komunistů, kteří menšinový kabinet ve Sněmovně podporují, by měly náklady na opatření spojená s koronavirem nést jak stát, tak kraje a obce. "Než zastavit výplatu a udělat další 12miliardový schodek rozpočtu, je třeba rozdělit náklady tak, aby byla pomoc v čase možná," uvedl předseda KSČM Vojtěch Filip. Chce ale, aby Sněmovna přijala doprovodné usnesení, ve kterém vládu zaváže k dotacím pro malé obce. "Slibujeme malým obcím, že zařadíme zvláštní bod, doprovodné usnesení, aby obce do 3000, respektive 1000 obyvatel, měly jasnou dotaci ze státního rozpočtu pro rok 2020 a 2021, která by umožňovala dokončit jejich investiční díla," dodal.

Součástí dnešního projednávání ale byla i část, kterou lidé slyšet neměli. "Vy jste ale koaliční partner,"a naštvala se Schillerová na předsedu ČSSD. "Já to už dneska nedám," dodala na k návrhu na zařazení nového bodu o kompenzaci daňových příjmů samospráv v souvislosti s kompenzačním bonusem. Hamáček jí na to odpověděl, že se diskuze na jednání dostane a byla dohoda, že to bude do programu, ale ne napevno. "Příště se na vás vys*rem," reagovala ministryně.

Témata: Alena Schillerová Jan Hamáček