Ostuda! Čeští politici na Krymu pózovali s vojáky a ruskou vlajkou

Česká 2

Autor: stars24.cz

4. února 2018 14:47

Delegace z Česka je na Krymu. Jak je patrné z fotografií, návštěvu si všichni zúčastnění užívají. Fotili se například s ruskými vojáky nebo vlajkou Ruské federace. Krym je přitom sporné území. Rusko jej nedávno anektovalo a Ukrajina to pokládá za okupaci. Její názor sdílí i řada dalších zemí na čele se Spojenými státy. Ty kvůli anexi Krymu uvalily na Rusko četné sankce.

Fotografie se objevily na facebookovém profilu Žarka Jovanoviče s popisem „návštěva Krymu“. Jovanovič je známý proruský aktivista působící v Česku. Pořádá také řadu demonstrací, například proti Angele Merkelové. Je jedním z hlavních představitelů iniciativy „Hej občané“.

Ta na svém facebookovém profilu například sdílí fotky německé kancléřky v nacistické uniformě. Server HlídacíPes.org uvedl, že Jovanovič má dle insolvenčního rejstříku dluhy přes 10 miliónů korun a ukrývá se před insolvenčními správci.

Na fotografiích můžeme dále vidět například severočeského senátora Jaroslava Doubravu. Doubrava je velkým obhájcem anexe Krymu. Předloni na svůj facebookový profil například napsal, že USA chystají v ČR u příležitosti 17. listopadu 2016 státní převrat. Amerického velvyslance Andrewa Schapira pak nazval žido-sionistou a dodal, že jde naší demokracii tvrdě po krku.

Dalším účastníkem výletu je pak komunistický poslanec Zdeněk Ondráček. Ten nedávno opakovaně nebyl zvolen do čela sněmovního výboru pro kontrolu GIBS. Mnoha politikům totiž vadí jeho činnost před listopadem 1989, kdy se jako příslušník tehdejší policie podílel na násilném potlačení demonstrací během Palachova týdne.

Na další fotografii pak můžeme vidět například místopředsedu KSČM Josefa Skálu. Ten ve svém životopise sepsaném v 70. letech například uvádí, že „internacionální pomoc SSSR a ostatních socialistických zemí v srpnu 1968 jsem přivítal s nadšením a ulehčením.“.“Sovětská vojska jsem vítal 21. srpna za úsvitu na ruzyňském letišti“ píše dále Skála.

Spolu se Skálou je na fotografii také předseda Českého svazu bojovníků za svobodu Jaroslav Vodička. O Vodičkovi v roce 2016 česká novinářka zjistila, že byl v 80. letech členem KSČ a později se dokonce stal agentem tehdejší Veřejné bezpečnosti. Na protest proti Vodičkovi pak svaz opustila řada členů.

Na třetí fotografii pak vidíme mimo jiné i Jelenu Vičanovou. Ta je známou proruskou aktivistkou a jako taková organizovala v Česku řadu proputinovských demonstrací. Na svém Facebooku pak nedávno označila voliče Jiřího Drahoše za naivní primitivy.

Témata: Krym Zdeněk Ondráček Rusko Ukrajina Josef Skála (KSČM)