Otevření hranic: Vláda řekla, kdy pojedeme na dovolenou!

Kvůli koronaviru se na státní hranice vrátily kontroly

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

13. května 2020 8:34 | Aktualizováno: 13. května 2020 22:05

Česko postupně rozvolňuje opatření přijatá kvůli pandemii koroanviru a jedním z těch, které se dočká změn, je i ochrana hranic. Kdy se Češi budou moci poprvé vypravit na dovolenou?

Kdy přesně se otevřou Čechům hranice pro volné cestování zatím není podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) úplně jasné. České televizi řekl, že záleží na tom, jak dopadnou mezinárodní jednání o podmínkách cestování.

Přesto se domnívá, že by se jako první měly otevřít hranice se sousedním Rakouskem a Slovenskem. K tomu by podle Petříčka mohlo dojít už v polovině polovině června. Zatím ale není jasné, jestli i tam lidé budou potřebovat potvrzení o bezinfekčnosti. 

"Rád bych to věděl už na přelomu května a června. Rakousko a Slovensko mají dobré trajektorie nákazy. A nejde jen o turismus, ale jsme ekonomicky hodně propojení, hlavně u Slovenska jde o smíšená manželství, studenty a rodiny. S těmito státy bychom mohli hranice otevřít jako první, a to už v červnu," uvedl.

Češi by ale také možná mohli vycestovat o prázdninách k moři. "Když jsme před několika dny představili plán, jak postupně uvolňovat pravidla cestování i pro turisty, předpokládali jsme, že nejpozději od začátku srpna by bylo možné jet do Chorvatska, Řecka a dalších populárních destinací. Nyní se zdá, že to může proběhnout rychleji. I ze strany Chorvatska, Bulharska nebo Řecka zaznívá, že mají zájem otevřít hranice pro turisty už na přelomu června a července," uvedl.

Dodal, že musí vlády zemí prvně probrat s epidemiology, jak budou řešit situaci, kdy se v turistické destinaci setkají turisté z různých zemí Evropy. Důležité je i doporučení Evropské unie, jak upravit pravidla pro cestovní ruch.

Témata: Česká republika dovolená hranice