Otevření hranic: Kdy se Češi podívají do zahraničí?

Kvůli koronaviru se na státní hranice vrátily kontroly

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

7. května 2020 13:44

Vláda na návrh ministra vnitra Jana Hamáčka prodloužila v souvislosti s epidemií koronaviru nového typu ochranu vnitřních hranic do 13. června. Od 11. května začnou současně pro všechny fungovat hraniční přechody, které zatím slouží pouze pendlerům a kamionům, informovalo dnes ministerstvo vnitra. Za týden se také zpřístupní vybrané přechody pro železniční dopravu.

"Od pondělí 11. května bude možné na místech, která dnes v čase od 5:00 do 23:00 fungují pouze pro pendlery a nákladní silniční dopravu, překračovat hranice všem kategoriím cestujících. Ve stejném režimu budou zpřístupněna další tři místa pro překračování hranice s Německem: Dolní Poustevna, Hřensko a Kraslice," uvedlo ministerstvo.

Hamáček uvedl, že vláda chce zmírnit negativní dopady opatření na přeshraniční dopravu. "Musíme však přihlédnout i ke kapacitním možnostem policie, proto pro tuto kategorii přechodů zatím stále platí provozní doba 05:00 až ​23:00," uvedl.

Doplnil, že vzhledem k očekávanému obnovení mezistátní vlakové dopravy od 11. května budou zpřístupněny hlavní železniční koridory. Jde o Českou Kubici a Děčín na hranici s Německem a Břeclav a Horní Dvořiště na hranici s Rakouskem.

Ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO) po zasedání vlády uvedl, že se připravuje i otevření dalších mezinárodních letišť, zatím funguje to v pražské Ruzyni.

Témata: Česká republika hranice