Ministr řekl, kdy Češi budou moci sundat roušky

Lidé v rouškách, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

6. května 2020 20:41 | Aktualizováno: 6. května 2020 20:42

Zakrývání dýchacích cest venku na veřejnosti by podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) mohlo být zrušeno během června, pokud to vývoj epidemie koronaviru umožní. V uzavřených veřejných prostorách včetně vozů MHD by mělo být dál povinné. Ministr to dnes řekl poslancům v reakci na informaci, že plošné nošení roušek či respirátorů by mohlo skončit příští neděli s koncem nouzového stavu.

"Jsme připraveni ukončit tu plošnou povinnost nosit roušky v průběhu června. Poté by nadále byla povinnost nosit roušky ve vnitřních prostorách včetně například MHD," řekl ministr.

Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula večer České televizi řekl, že by o zrušení roušek uvažoval až o prázdninách. Rouška je podle něj stále efektivní ochranou a chce je udržet. "Budeme posuzovat, jakým modelem to udržovat přes teplé měsíce. Dá se očekávat, že ve vnějším prostoru bude určité rozvolnění, ale to by mělo nastat až na prázdninové měsíce," řekl.

Nošení roušek je jedním z mimořádných opatření, které přijalo ministerstvo zdravotnictví na základě zákona o ochraně veřejného zdraví a která budou platit i po ukončení nouzového stavu. Zakrývání dýchacích cest se podle ministra osvědčilo jako prevence proti šíření nákazy.

Zákaz pohybu na veřejnosti bez ochranných prostředků dýchacích cest platí od 19. března. Za ochranné prostředky se počítají roušky, respirátory, ústenky, šátky, šály či jiné prostředky, které brání šíření kapének. Výjimku mají například děti od dvou do sedmi let v mateřských školách nebo dětských skupinách, řidiči veřejné dopravy v uzavřených kabinách, členové domácnosti jedoucí v jednom autě, autisté, děti do dvou let nebo za určitých podmínek umělci provádějící autorské dílo.

Od 25. května by mohly být povoleny hromadné akce s účastí do 500 lidí. Vyplynulo to z dnešního vyjádření ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) ve Sněmovně. Vláda už dřív oznámila, že velké kulturní akce, hlavně hudební festivaly, se letos v létě v Česku kvůli epidemii nového koronaviru neuskuteční.

"V tuto chvíli uvažujeme na základě stanoviska epidemiologů od 25. května o zákazu konání hromadných akcí nad 500 osob. To je nějaká hranice, která je akceptovatelná," řekl poslancům Vojtěch. Opět prakticky vyloučil možnost akcí, na něž by mohly přijít tisíce nebo desetitisíce lidí.

Už od 11. května se budou přitom moci konat společenské, sportovní a kulturní akce s účastí do 100 osob. Opatření se týká například provozu kin, divadel, koncertních síní a cirkusů. Provozovatelé budou muset dodržovat různá hygienická pravidla. Od stejného data se podle dřívějšího plánu kabinetu otevírají i všechny obchody v nákupních centrech, zahrádky restaurací, kadeřnictví a kosmetická studia, muzea a galerie, zahrady zámků a hradů a venkovní prostory pro trénink sportovců profesionálů. K venkovním sportovištím pro trénink se otevřou i vnitřní prostory.

Od 25. května se podle nynějších vládních plánů mají otevřít restaurace, hotely a další ubytovací zařízení, památkové objekty nebo vnitřní prostory zoologických a botanických zahrad. Zatím ale není jasné, zda tato poslední vlna uvolňování opatření k omezení šíření koronaviru nenastane už o týden dříve. Jsou totiž na rozdíl od omezení počtu osob na hromadných akcích vázány na nouzový stav, jenž má podle nyní platného rozhodnutí skončit v neděli 17. května.

Témata: Adam Vojtěch (ANO) Zdravotnické roušky