Konec nouzového stavu: Co bude po 17. květnu? Vrátí se život k normálu?

Češi se nechávají testovat na covid-19

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

6. května 2020 11:48 | Aktualizováno: 6. května 2020 16:09

Současný nouzový stav platí v Česku do 17. května. Jeho konec sice nepřinese úlevu od roušek, znamenal by ale otevření všech obchodů a provozoven, což by v této situaci mohlo být nadále rizikové. Vláda se proto snaží zajistit pokračování restrikcí o po tomto datu.

Ministerstvo zdravotnictví připravuje zákon pro boj s koronavirem, který bude mít dočasnou účinnost. Na twitteru to uvedl ministr Adam Vojtěch (za ANO). Mimořádná opatření bude schvalovat vláda.

Kabinet tak hledá způsob, jakým zajistit platnost opatření i po konci nouzového stavu, který Sněmovna schválila do 17. května. Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček v České televizi řekl, že dočasný zákon by byl lepší cesta než posílit pravomoci jednoho ministerstva bez kontroly.

"Po poradě ústavních právníků, ministerstev zdravotnictví a vnitra a vlády jsme začali psát speciální zákon pro boj s koronavirem. Bude dočasný a mimořádná opatření bude schvalovat vláda. Ve čtvrtek ho předložím na vládu," napsal Vojtěch. 

"To, co navrhuje pan ministr zdravotnictví je cesta, nebo minimálně lepší varianta než původní návrh, protože ten šel proti judikátu městského soudu," řekl ČT Hamáček.

Pokud by se nepodařilo najít legislativní řešení, existují podle Hamáčka dvě varianty postupu po ukončení stavu nouze. Vláda by mohla požádat Sněmovnu o jeho prodloužení o dalších sedm dní.

Alternativou je, že by epidemiologové řekli, že je možné velká opatření uvolnit už po 17. květnu, poté by nebylo nutné legislativu prosazovat nebo prodlužovat nouzový stav.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Česká republika Vláda ČR Adam Vojtěch (ANO)