Přehled: Jak se budou děti vracet do školy?

studium

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

6. května 2020 8:39

Za necelých 20 dní se řada dětí vrátí do školních lavic. Vyplývá to z dosavadního plánu vlády na rozvolňování opatření přijatých kvůli pandemii nového typu koronaviru.

Už v pondělí 25. května se otevřou školy pro žáky prvního stupně základních škol a jejich organizované a zájmové aktivity nepovinného charakteru formou školních skupin. Podmínkou je nejvýše 15 žáků ve skupině, bez možnosti měnit složení skupin.

Ve stejný den se otevřou střední školy pro maturanty. Školní docházka není povinná. Na doporučení pro školy, jak v nich zajistit provoz, pracovalo ministerstvo školství společně s týmem epidemiologa Rastislava Maďara z ministerstva zdravotnictví.

V omezeném režimu a za podmínek dodržování preventivních opatření se otevřou týdenní stacionáře, sociálně aktivizační služby pro seniory a osoby se zdravotním postižením. V terénní a ambulantní formě budou moci fungovat budou moci nízkoprahová zařízení pro děti a mládež a sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi, v omezeném režimu budou moci fungovat denní stacionáře pro děti a mládež.

Od pondělí 1. června bude také možnost maturitních a závěrečných zkoušek a absolutorií na konzervatořích a vyšších odborných školách. V omezeném rozsahu bude moci fungovat praktické vyučování na středních a vyšších odborných školách, a to za podobných podmínek jako u školních skupin, fungujících od 25. května.

Místopředseda ODS Martin Baxa bude dnes chtít od ministra školství Roberta Plagy (ANO) slyšet ve Sněmovně informace, ze kterých by plynulo, že se do škol nemohou vrátit všechny děti.

Pokud taková rizika neexistují, bude ODS usilovat o to, aby se školy před koncem měsíce otevřely v mnohem větším rozsahu, uvedl Baxa. Kritizoval, že dosud není jasný termín maturit a jednotných přijímacích zkoušek, ani manuál, pole kterého mají ředitelé připravit školy na návrat žáků.

Plaga se chystá termín zkoušek zveřejnit do čtvrtka. Už dříve ministerstvo avizovalo, že se uskuteční nejdříve po třech týdnech od návratu žáků do škol. Ročníky, které se připravují na zkoušky, se přitom mají v upravené formě výuky do škol vrátit 11. května.

Manuál s podmínkami pro částečný návrat dětí do tříd obdrželi ředitelé škol podle ministerstva o víkendu. K dispozici je také na webu úřadu. První stupeň základních škol se podle vládního plánu otevře 25. května. Žáci devátých tříd se budou moct vrátit do škol od 11. května, aby se mohli připravovat na přijímací zkoušky. 

Témata: Školství Školství