Žil se Zemanovou, boural v BMW a teď je Kruliš novým šéfem protokolu

Vladimír Kruliš

Autor: stars24.cz

1. února 2018 11:59 | Aktualizováno: 1. února 2018 12:36

Novým šéfem protokolu v Kanceláři prezidenta republiky se stal Vladimír Kruliš. Dříve vykonával jeho zástupce, ve funkci nahradil Miroslava Sklenáře. Informoval o tom hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

"Vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Vratislav Mynář jmenoval ve čtvrtek dne 1. února 2018 Mgr. Vladimíra Kruliše, Ph.D. do funkce ředitele Odboru protokolu Kanceláře prezidenta republiky," uvedl Ovčáček na webových stránkách Hradu.Ve funkci podle očekávání nahradil Miroslava Sklenáře. Kruliš dosud působil jako zástupce ředitele protokolu. Ten vedl odbor od začátku prosince 2016, kdy podle oficiální verze Jindřich Forejt ze zdravotních a osobních důvodů rezignoval. Funkcí šéfa protokolu byl Sklenář jen pověřen, proto se delší dobu očekávalo, že ho vymění právě Kruliš.

Ve funkci už Sklenář působil za bývalých prezidentů Václava Havla i Václava Klause. V odboru později pracoval i necelý rok za Zemana, kdy podle médií přišel proto, aby nahradil Forejta. S tím měl údajně spory. V březnu 2015 podal výpověď a odešel do pobočky čínské firmy China Energy Company Limited (CEFC). Tato čínská firma má blízko k Hradu, předseda jejího představenstva Jie Ťien-ming se v roce 2015 stal Zemanovým poradcem.

Kdo je Kruliš? 

Vladimír Kruliš na sebe upozornil především při nehodě policejního supersporťáku BMW i8 v květnu 2017.

Kruliš před nehodou spolu s policií zajišťoval bezpečnost návštěvy prezidenta Miloše Zemana v Jihomoravském kraji a podle mluvčí projevil při prezentaci policejní techniky zájem o praktickou ukázku vozu BMW i8. Ředitel jihomoravského krajského policejního ředitelství Leoš Tržil s tím souhlasil za podmínky, že se tak stane až po ukončení oficiální části prezidentského programu.

Při následné jízdě ale hybridní vůz za čtyři miliony korun sjel do potoka v brněnských Chrlicích poté, co řidič dostal mrtvici. 

Kruliš měl také před několika lety vztah se Zemanovou dcerou Kateřinou. Důvody rozchodu nechtěla ani jedna strana komentovat. V posledních týdnech média Kruliše zmiňovala hlavně v souvislosti s "napadením" Zemana aktivistkou v prvním kole prezidentských voleb. Kruliš postával opodál a jen se usmíval.

Témata: Vladimír Kruliš prezident čr Miloš Zeman Kateřina Zemanová