Kdy otevřou obchody a školy? Vše může být ještě jinak!

Obchody, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

23. dubna 2020 9:38

Otevírání obchodů by se mohlo sjednotit a všechny by se mohly otevřít v květnu. Podle dosavadních plánů je přitom otevírání obchodů rozloženo postupně až do 8. června. Ukončení nouzového stavu by navíc teoreticky mohlo mít vliv i na uzavření škol či omezení činnosti kroužků.

Podle návrhu, který vláda otevřela minulý týden, by se obchody měly otevírat postupně podle prodejní plochy. V pondělí by se měly otevřít obchody do 200 metrů čtverečních, od 11. května obchody s plochou do 1000 metrů čtverečních, pokud nejsou ve velkých obchodních centrech, a od 8. června i zbývající obchody.

"Rádi bychom to chtěli posunout všechno na květen," řekl Babiš ČT. Podle něj bude záležet na jednání s epidemiology při čtvrtečním zasedání vlády. Aktuální vývoj nákazy koronavirem ale podle premiéra dává možnost urychlit uvolňování restriktivních opatření přijatých kvůli pandemii. Uvolňování by se podle něj mělo urychlit zhruba o dva týdny, aby restrikce vůči obchodům skončily před začátkem června.

Velké obchody by se podle Babiše mohly otevřít dokonce už příští týden. "Budu rád, když otevřeme všechny obchody do 2500 metrů čtverečních otevřeme už od pondělí 27. dubna," řekl televizi Nova. Bude ale podle něj záležet na souhlasu koaličních partnerů a na údajích o vývoji epidemie, které ministerstvo představí na čtvrteční tiskové konferenci. V případě příznivé situace by Babiš chtěl urychlit celý harmonogram uvolňování o dva týdny, takže by místo 8. června skončil už 25. května.

Babiš dnes vyloučil, že by se nyní rušila omezení, která platí pro občany. "Z hlediska pohybu nebo shromažďování osob neočekávám zásadní změny," řekl premiér. Týká se to podle něj pohybu v Česku i cest do zahraničí. U vycestování ale chce řešit situaci lidí, kteří chtějí republiku trvale opustit. "Já se ptal ministra zdravotnictví, aby jasně řekl, pokud nějaký náš občan se chce přestěhovat na zbytek života do Ameriky, na Nový Zéland nebo jinam, jak jsou tyto případy řešeny," řekl.

Ukončení nouzového stavu by mohlo mít vliv i na mimořádná opatření týkající se uzavření škol. Základní, střední, vyšší odborné i vysoké školy jsou od 11. března zavřené do odvolání. Od 13. března je zakázaná také osobní přítomnost žáků v základních uměleckých školách, jazykových školách či zájmových kroužcích. Nouzový stav vyhlásila vláda 12. března na 30 dnů. Se souhlasem Sněmovny kabinet 9. dubna opatření prodloužil do konce dubna.

Školy by se podle dosavadníhoplánu vlády už do konce školního roku naplno otevřít neměly. Stát je plánuje otevírat postupně. Jako první se do nich mohli od pondělí částečně vrátit studenti posledních ročníků vysokých škol, to ale pouze při společných aktivitách nejvýše pěti lidí. Pokud to vývoj epidemie koronaviru dovolí, maturantům by se dveře škol mohly otevřít 11. května a skupinám školáků na prvním stupni základních škol 25. května. Nejméně počítá vláda do července s návratem žáků 2. stupňů základních škol a středoškoláků nižších ročníků.

Témata: Obchody Vláda ČR Školství